/

Szegedre érkezett az országos “Gyere és Színezd át!” kampány + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinezd_ujra23_gs

Színültig telt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Központ már 10.30-kor, a Színezd át elnevezésű ingyenes családi nap kezdetekor. A 16 óráig zajló esemény programjai között játékos feladatok – várépítés, közös történetírás, ügyességi feladatok, játékkészítés és hangszerkipróbálás –, valamint színpadi programok (koncertek és közös tánctanulás) is szerepelnek, valamint egy nagy „Büszkeség falat” is tanulmányozhatnak a helyszínre érkezettek, amely a legifjabbak ismereteinek gyarapítását is szolgálja. A játékok, feladatok egyik fő célja, hogy a gyerekek a színes programokon keresztül megtapasztalják egymás elfogadásának fontosságát, a kampány ugyanis a többségi társadalom és a nemzetiségek együttműködését, együttgondolkodását ösztönzi.

A nap kezdetén Kondé Lajos atya tolmácsolta Kiss Rigó László, szeged-csanádi püspök, a Színezd át helyi védnökének üzenetét. Az atya a találkozások fontosságát, önmagunk felvállalását és a barátságok kiemelkedő szerepét egy mesébe szőve adta el, amely nagy sikert aratott a kicsik körében.

A Keresztény Roma Szakkollégium egy drámajátékot hívott segítségül, mellyel az előadás során szemléltette az egyéni sorsok és lehetőségek változatosságát. Ezt követően a Kucu banda autentikus cigányzenei és táncos produkcióját láthatták a gyerekek és felnőttek, akiket a helyi Dodgem zenekar követett. A színpadi produkciók között felléptek a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és AMI, Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Sándorfalvi Alapfokú Művészeti Iskola, a Király-König Péter Alapfokú Művészeti Iskola és a Tabán Általános Iskola és AMI diákjai.

Két óra körül megérkeztek az eseti Somnakaj előadás szereplői. A műsorvezető röviden beszélgetett Oláh Gergővel, aki arra biztatta a roma és nem roma gyerekeket és fiatalokat, hogy mindig találjanak maguknak célokat, legyenek álmaik, akarják azokat megvalósítani, és ne hagyják, hogy őket ettől bárki eltántorítsa. A lelkes közönségnek ezután Tintér Gabival együtt megtanították a rendezvénysorozat címadó dalát a Színezd át! dalt, ami megalapozta a tánctanításhoz a jó hangulatot. Bogdán Anna autentikus cigány táncait pedig egy zumba bemutató követte, majd Falusi Mariann és Lang Györgyi cigány meséket olvasott az egybegyűlt közönségnek.

szinezd_ujra01_gs

A város képviseletében Joób Márton Szeged város Közgyűlésének Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságának elnöke látogatott el a rendezvényre.

A családi nap program végén még 15 órától a Pa-dö-dő együttes adott koncertet. A rendezvényt 19 órától a Somnakaj című roma musical előadás zárja a Szegedi Nemzeti Színházban. A humorban és misztikumban bővelkedő előadás során Somnakaj, a fiatal roma lány útkeresésének állomásai elevenednek meg. A darabot tavaly mutatták be a Művészetek Palotájában és az újra rendezett változata országos turnéjának eddigi helyszínein a közönség perceken keresztül állva tapsolva ünnepelte a szereplőket az előadás végén. A főbb szerepekben Szakács Hajnalkát, Falusi Mariannt, Oláh Gergelyt és Papadimitriu Athinát, Szakcsi Lakatos Bélát láthatják majd a nézők.

A Színezd át! országos programsorozat, amely május végén indult és novemberig tíz megyeszékhelyre látogat el, egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára hívja fel a figyelmet egész napos, ingyenes gyerek-, illetve családi programjával a nyitottság, valamint az együtt- és egymásért gondolkodás jegyében. A Kaposváron útnak indított országos rendezvénysorozat 2015. szeptember 20-án érkezett Szegedre. Az esemény házigazdája Botka László polgármester, helyi védnöke pedig Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A rendezvénysorozat állomásainak házigazdái a résztvevő városok polgármesterei, a programok megvalósulását pedig helyi védnökök segítik. A védnökök ismert, közkedvelt személyiségek, sportolók, művészek, akik elért eredményeik vagy alkotó tevékenységük révén példát mutatnak az együttműködésre, az elfogadásra és – hovatartozásuktól függetlenül –vívták ki a társadalom elismerését és tiszteletét. A helyi védnökök között találjuk többek között Miklósa Erika operaénekest, Görbicz Anita kézilabdázót, Vincze Ottó válogatott labdarúgót, Demjén Ferenc énekes-zeneszerzőt, D. Tóth Kriszta UNICEF nagykövetet és újságírót, Szakály György balettművészt, Ráckevei Anna színésznőt, színigazgatót, és Sors Tamás többszörös paralimpikon világ- és Európa-bajnok úszót. A civil kezdeményezésre született rendezvénysorozat fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MVM paksi atomerőmű. További helyszínek: Budapest, Szombathely, Miskolc. A családi nap részletes programjai, valamint további információk a kampány Facebook oldalán, valamint a weboldalán olvashatók.

no images were found

Színültig telt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Központ vasárnap délelőtt.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=572248

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 20.

Default thumbnail
Előző sztori

Változatos őszi idő várható a jövő héten

Default thumbnail
Következő sztori

Nógrádi Tibor: Szegednek büszke, egységes, erős, győztes Fidesz-csapat kell!

Legutóbbi hasonló cikkek