Bulvár

Sisi halotti bizonyítványának eredetijét állítják ki Bécsben

Sisi halotti bizonyítványának eredetijét állítják ki Bécsben

2015. szeptember 10., csütörtök
Sisi halotti bizonyítványának eredetijét állítják ki Bécsben

Kiállítják Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sisi halotti bizonyítványának eredetijét a Bécsben található Sisi Múzeumban. A nagyközönség eddig csupán egy fénymásolatot láthatott.

A dokumentumot a schönbrunni kastélyt üzemeltető társaság vásárolta meg május 7-én a bécsi Dorotheum aukcióján 15 ezer euróért (4,5 millió forintért). Az 1898. szeptember 13-án Genfben kiállított iraton a személyes adatok mellett a császárné gyilkosának,

Luigi Lucheninek

a neve is szerepel, aki szíven szúrta

Sisit

. A múzeum kurátorainak feltűnt, hogy a genfi hatóságok rosszul adták meg a császárné születési helyét a halotti bizonyítványon: Sisi nem a felső-bajországi Possenhofen kastélyban, hanem a müncheni Herzog Max-palotában látta meg a napvilágot. Speciális fény-, hőmérséklet- és páratartalom-ellenőrző berendezéseknek köszönhetően tartósan is kiállíthatják a dokumentumot a bécsi múzeumban. Ugyancsak a bécsi Dorotheumban tartott árverésen kelt el még májusban Sisi selyemcipellője 75 ezer euróért (22,7 millió forintért). A múzeum kurátora, Olivia Lichtscheidl szerint a cipő 26 centiméter hosszú, ami a mai 41-es lábméretnek felel meg, vagyis Sisinek meglehetősen nagy, de egészen keskeny lábfeje volt. A restaurált selyemcipőt az előző évben már bemutatott Sisi-ruhával együtt állítják majd ki. A kék és fehér színű, szűken szabott ruha a császárné életének utolsó éveiből való. Az újonnan kiállított relikviákat tematikus vezetés során lehet megtekinteni a Hofburgban található Sisi Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.