Kultúra

Róma korai történelméről mesélő leletet tártak fel az olasz fővárosban

Róma korai történelméről mesélő leletet tártak fel az olasz fővárosban

2015. szeptember 10., csütörtök
Róma korai történelméről mesélő leletet tártak fel az olasz fővárosban

A 2500 évvel ezelőtti Rómáról mesélő egyedülálló leletet találtak régészek az olasz fővárosban - közölte az MTI.

A Corriere Della Sera című lap szerint a romokra a Quirinalis dombon álló Canevari-palotánál bukkantak rá, amely területről korábban úgy vélték, hogy temetőként - nekropoliszként - szolgált. "Ez egy rendkívüli felfedezés" - húzta alá

Francesco Prosperetti

, Róma főrégésze. "Ez az elmúlt évtized egyik legjelentősebb lelete, mivel átírja a királykori Róma történelmét. Tudományos körökben korábban arról ment a vita, hogy a terület templomokkal teli imádkozóhely vagy temető volt-e annak idején" - magyarázta a szakember. A Quirinalis dombon talált lakóház arra utal, hogy Róma az i.e. 6. század elején az eddig véltnél jóval nagyobb lehetett. Eddig úgy tartották, hogy csak a Capitolinus domb volt lakott, a Quirinalison csak temetkeztek a régi rómaiak. A remek állapotban fennmaradt romokból egy hatalmas római magánház (domus) rajzolódik ki. A 3,5 méterszer 10 méter alapterületű házban két szoba volt és feltehetőleg fedett előcsarnokon keresztül lehetett megközelíteni - írta a The Local című hírportál. A házat az ókori mérnökök által igen kedvelt tufából - vulkáni eredetű, lyukacsos szerkezetű kőzetből - készült alapra emelték. Az épületet, amely a római elit egyik tehetős tagjának elegáns otthona lehetett, agyagvakolattal borított magas fafalak ölelték körbe és cseréptető fedte. A régészek már korábban is találtak értékes leletet a Canevari-palotánál. Az Olasz Földtani Intézet egykori főhadiszállása 2003-ban cserélt gazdát és akkor egy sor ásatási munkálatot végeztek a területen. Két évvel ezelőtt egy római királyok által emeltetett hatalmas templom maradványaira bukkantak az épület szomszédságában. A mostanihoz hasonlóan, ez lelet is a város korai időszakából származik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.