Közélet

Palesztin fiatalok csaptak össze izraeli rendőrökkel a jeruzsálemi Mecsetek terén

Palesztin fiatalok csaptak össze izraeli rendőrökkel a jeruzsálemi Mecsetek terén

2015. szeptember 13., vasárnap
Palesztin fiatalok csaptak össze izraeli rendőrökkel a jeruzsálemi Mecsetek terén

Összecsapások törtek ki palesztin fiatalok és az izraeli biztonsági alakulatok között a jeruzsálemi Mecsetek terén vasárnap reggel, a zsidó óév utolsó napján.

Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint több tucat muzulmán fiatal kövekkel és petárdákkal felszerelkezve a Mecsetek terén töltötte az éjszakát és vasrácsokból, szekrényekből akadályt építettek, hogy elbarikádozzák magukat az al-Aksza mecsetben. A hatóságok közlése szerint a fiatalok a Templomhegyre látogatókat akarták megzavarni, ezért megelőzésképpen helyi idő szerint reggel razziát tartottak a Mecsetek terén. A könnygázt és kábító gránátokat bevető izraeli rendőrök összecsaptak a maszkot viselő, köveket és petárdákat dobáló lázongókkal. A biztonságiaknak sikerült a mecsetbe terelni a zavargásokban részt vevő fiatalokat és bezárni a mecset kapuját. Az al-Aksza bejáratánál olyan csöveket találtak, amelyeket a rendőrség gyanúja szerint csőbombának szántak. A Ynetnek, a Jediót Ahronót című újság honlapjának biztonsági források azt nyilatkozták, hogy éjszaka egy lakásban tartott razzián Kelet-Jeruzsálemben csőbombákat találtak.

Gilád Erdán

belbiztonsági miniszter azt mondta a rádiónak, hogy a "palesztin fiatalok súlyos, a status quót sértő tettéről van szó, amit nem lehet szó nélkül hagyni". A miniszter gratulált az izraeli rendőrségnek azért, hogy a zsidó új év, a Ros Hásáná előestéjén is lehetővé tette a szent hely látogatását.

Mahmúd Abbász

palesztin elnök közleményben határozottan elítélte az "agressziót, az al-Aksza megszálló rendőrség és csapatok általi izraeli ostromát". Az al-Akszát képviselő illetékes, Advan Amr közölte, hogy a történtek során a mecset harminckét ablaka teljesen vagy részben betört, egy ajtó tönkrement és tizenkét helyen megégett a szőnyeg. Az összecsapás után az eredeti tervek szerint megkezdődött a turisták és a zsidók ünnepi látogatása. A Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, izraeli nevén a Templomhegyen emelték az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket, most pedig a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll. Az Izrael és Jordánia között megkötött békeegyezmény szerint a jeruzsálemi Templomhegy, a Mecsetek tere Jordánia kezelésében áll. Zsidó látogatók bemehetnek a térre, de tilos ott imádkozniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.