Közélet

NMHH: korhatár-besorolásról, s gyermekeknek készült hirdetés ügyében is döntött a héten a Médiatanács

NMHH: korhatár-besorolásról, s gyermekeknek készült hirdetés ügyében is döntött a héten a Médiatanács

2015. szeptember 18., péntek
NMHH: korhatár-besorolásról, s gyermekeknek készült hirdetés ügyében is döntött a héten a Médiatanács

Két film előzetes korhatár-besorolásáról hozott döntést, egy szolgáltatót pedig kiskorúaknak szóló hirdetés miatt figyelmeztetett többek között ezen a héten a Médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a Médiatanács e heti előterjesztései között szerepelt az M-Lite Kft. (Ozone FM 96,3 Miskolc) egy gyermekeknek szóló hirdetéséről készült analízis. E szerint a reklám közvetlenül szólította fel a kiskorúakat arra, hogy rábeszéljék szüleiket egy termék megvásárlására. Az NMHH azt írta: a jogsértést elismerték, s mivel ettől a szolgáltatótól ilyen irányú jogsértő magatartást először tapasztalt a testület, ezért a médiaszolgáltatót a jogkövető magatartás betartására figyelmeztette. A Médiatanács ugyancsak a héten megállapította azt is, hogy az Actor Informatikai és Nyomda Kft. (Pont TV), a GA-BU Média Kft. (Csurgói Városi Televízió), valamint a DSTV Média Kft. (DSTV Dunaújvárosi Televízió) is elmulasztotta adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését. A fokozatosság és arányosság elve alapján a testület az Actor Informatikai és Nyomda Kft.-t a jogsértő magatartástól való tartózkodásra hívta fel, a GA-BU Média Kft.-t és a DSTV Média Kft.-t pedig 60-60 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. Emellett előzetes korhatár-besorolásról is döntött a Médiatanács. Az NMHH közleménye szerint a televízió-műsorok korhatár-besorolását a legtöbb esetben a médiaszolgáltatók végzik, azonban vitatott tartalom esetén a szolgáltató kérelmére a Médiatanács előzetesen is besorolja a műsorokat. Ezúttal az AMC Networks Central Europe Kft. - élve a lehetőséggel - előzetesen besoroltatta a "Karátos védelem" és a "Mama Jack" című műsorait. A testület mindkét műsorszámot a IV. (tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott) korhatári kategóriába sorolta - olvasható az NMHH közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.