Bulvár

Megújul hazánk leghosszabb túraútvonala

Megújul hazánk leghosszabb túraútvonala

2015. szeptember 1., kedd
Megújul hazánk leghosszabb túraútvonala
megujult_orszagos_kekkor

Hazánk legnépszerűbb és legnagyobb múltú túraútvonala, a 2550 kilométer hosszúságú Országos Kékkör 2,7 milliárd forintos uniós támogatással újul meg szeptember végéig. Az Dél-Alföldi régió fejlesztéseit Szegeden mutatta be a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere, a DALERD Zrt.

A munka a 2550 kilométeres útvonal felmérésével indult – mondta el

Széki Gabriella

, a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs szakembere, aki hozzátette – az országos fejlesztéseket, amelyek több mint 210 helyszínt és több száz kilométernyi turistautat érintettek, 21 konzorciumi partner segítségével valósítják meg. A konkrét feladatokat ismertetve Széki Gabriella elmondta: a 2,7 milliárd forintos támogatás révén megtisztították a benőtt növényzettől a gyalogos utakat, helyreállították a forrásokat, felújították az úton található kilátókat és pihenőhelyeket, kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki. Újrafestették a nyomvonalról tájékoztató kék jelzéseket, és egységes információs táblákat helyeznek ki. Felújítják a pecsételőhelyeket, melyek az Országos Kékkör jelvényszerző túramozgalmának ellenőrzőpontjain találhatóak. Több helyen modern turistaszállásokat hoznak létre. Szintén része a projektnek egy, a túrázókat segítő térinformatikai rendszer, a TTR elkészítése is, illetve több, okostelefonokon futó, túrázást segítő mobilalkalmazás. "Mindezzel az Országos Kékkör így olyan ökoturisztikai attrakcióvá vált, ami egyaránt igénybe vehető pihenési, rekreációs, üdülési és teljesítménytúrázás, sport céljára. A két és félezer kilométeres bejárható távjával a Kékkör Európa egyik legszebb, legmodernebb és leghosszabb egybefüggő túraútvonala, a fejlesztések révén pedig meg is felel ennek a méltó rangnak" – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Dél-alföldi fejlesztések

A Dél-alföldi régióban történt fejlesztéseket ismertetve

Fazekas József

, a DALERD Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy összesen mintegy 424 kilométernyi szakaszt újítottak fel, melyből 9,7 kilométernyi kerékpáros út is egyben. Több mint tíz fedett és fedetlen pihenőt alakítottak ki, vagy újítottak fel az Országos Kékkör Dél-alföldi vonalán. A program során három hidat építettek, egyet pedig felújítottak, valamint épült egy új Vándor-pont (Duna parti kerékpáros centrum) Baján – ismertette Fazekas József. További újdonság az ún. Ranger-rendszer: az Országos Kékkört hasonló hosszúságú távokra bontották, ezek mindegyikének személyes felelőse lesz annak érdekében, hogy a felújítást követő állapotok minél tovább szolgálják a túrázók kényelmét. A Rangernek jelenthetők a kirándulás során tapasztalt károk – például a nyomvonalra dőlt fák -, aki mielőbb gondoskodik a helyreállításról. Az érdeklődők az Országos Kékkörről az

mtsz.org

honlapon tájékozódhatnak, és számukra tájékoztató film is készült, melyet szintén bemutattak a sajtótájékoztatón. A projekt keretében a következő hetekben nem csak a hazai, de a külföldi aktív túrázókat is megszólítják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.