Írjon nekünk

Közélet

Megnyílt a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál – reneszánszát éli a zsidó kultúra + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

zsido_kult_feszt_megnyito23kf

Illényi Katica koncertje előtt Trócsányi László az alaptörvény és a kultúra védelmének kapcsolatára hívta fel a figyelmet, Ilan Mor pedig megköszönte a magyar kormány támogatását a szegedi zsinagóga felújításához és a zsidó reneszánsz fenntartásához. Egészen novemberig tartanak a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai.

Ma Illényi Katica és az izraeli Gitanes együttes koncertjével megnyílt a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál. A rendezvény fővédnöke, Trócsányi László igazságügy-miniszter mellett Szalay-Bobrovniczky Vince Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, Ilan Mor, Izrael állam nagykövete és Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke is beszédet mondott.

„Több mint egy évtizedes a fesztivál” – hívta fel a figyelmet Lednitzky, majd felelevenítette a szegedi zsidóság történetét. „1996-ban azt terveztük, hogy a vallásgyakorlás mellett követjük elődeink példáját abban, hogy visszahozzuk azt a nyílt zsinagógai hangulatot, amely az 1920-as években, a békeidőkben megvolt, ápoljuk a lőwy hagyományokat. A szegedi zsidó kultúra magyar kultúra része, annak alkotóeleme. Fesztiváljaink erről szólnak” – mondta arról, hogyan született meg a rendezvény ötlete. „Lesz könnyű- és komolyzene, jazz, klezmer, szerepelnek hazai és külföldi előadók” – sorolta Lednitzky, s kiemelte, a bevételt a szegedi zsinagóga felújítására fordítják.

zsido_kult_feszt_megnyito10kf

„A magyar kormány tagjaként állok itt – ennek nyilvánvaló üzenete van. Ez pedig nem más, minthogy a kormány nevében újra megerősítsem: üdvözöljük a zsidó élet reneszánszát hazánkban. A politikánk XXI. századi, mert a XX. század nagy része sajnos nem erről szólt” – kezdte szavait Trócsányi László, s felelevenítette, milyen súlyos jogsértések érték előbb a numerus clausus törvénye miatt, majd a náci rendszer nyomására a magyar zsidókat és izraelita származású embereket. Rámutatott, hogy a soá után is maradt a hallgatás, a kommunizmus csak az osztályharcok alapján zajló értelmezését tudta elfogadni a történelemnek.

„A rendszerváltás tette lehetővé a gyógyulást. A magyar zsidóság választhatta volna a kivándorlás vagy a teljes asszimiláció útját. A zsidó kulturális reneszánsz másfajta válasz. A gyógyulás egyik ékesszóló jele a zsidó kultúra szinte azonnali újjáéledése volt Magyarországon” – mondta az utóbbi huszonöt évről az igazságügy-miniszter és hangsúlyozta, ez egy bátor válasz volt az antiszemitizmus ellen, amellyel szemben kultúra, a műveltség, a művészet és a tudomány segítségével lehet fellépni.

„Olyan igazságügyi politikát igyekszem legjobb tudásom szerint képviselni, amely az Alaptörvény szellemiségét tükrözi. A magyar jog, a magyar alkotmányosság a magyar kultúra része. Ennek része a zsidó kultúra is, amint ez fordítva is igaz” – mutatott rá Trócsányi László, aki úgy gondolja, élő példa erre a fesztivál maga is.

„Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség soros elnöke ez évben Magyarország” – hívta fel a figyelmet Szalay-Bobrovniczky Vince. „Az alkotó dél-alföldi zsidóság a reformkortól nagyban segítette, hogy virágzó várossá alakuljon Szeged. A szegedi zsidóság alkotórésze a büszke, erős, kreatív helyi lakosságnak, s az is marad. A magyar holokauszt legjobban a vidéki zsidóságot sújtotta, úgy tűnt, hogy már csak a temetők gondozására marad ereje” – mondta.

„A fesztiválra bárhol a világon büszkék lehetnének a szervezők, a fellépők és a közönség. Reményteljes a jövő a szegedi, s egyben a magyarországi zsidóság számára” – vélekedett a helyettes államtitkár.

zsido_kult_feszt_megnyito15kf

„Van-e annál jobb, amikor a magyar és az izraeli kultúra találkozik? Van-e jobb eszköz a fesztiválnál arra, hogy a két nép és a két kultúra találkozzon?” – tette fel a kérdést Ilan Mor izraeli nagykövet. Beszédében kiemelte Lednitzky András tevékenységét, a Szegeden tanuló izraeli orvostanhallgatókat, akik a város jó hírét viszik, s az izraeli-magyar, izraeli-szegedi kapcsolatokat.

„Szerintem a világ egyik legszebb zsinagógájában vagyunk, az elmúlt kor gyöngyszemében. Köszönöm, hogy a magyar kormány felújítja ezt az épületet teljesen a magyar költségvetés terhére. Ez a döntés áldásos, hiszen nemcsak a zsidó közösségnek, hanem Szeged népének és Magyarország lakosságának is jó” – mondta a kormány vállalásáról. „Természetesen nemcsak a magyar fővárosban, hanem itt délen, Szegeden is a magyar zsidóság a reneszánszát éli” – szögezte le.

A beszédek után megkezdődött Illényi Katica és az izraeli Gitanes együttes koncertje. A további programokról ITT olvashatnak az érdeklődők.

Egészen novemberig tartanak a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=565081

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 2.

Hírzóna

Ivartalanítási pályázatot hirdetnek a szegedi cicamentők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szociálisan rászorulók részére.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felújítják az Óföldeákra vezető utat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Falugyűlést tartottak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elkészült a Mesterséges intelligencia stratégia

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Még kérdéses, hogy a természetes intelligenciát mennyiben fogja háttérbe szorítani.

Tovább olvasom

Aktuál