Közélet

Médiaértés-fejlesztő oktatófilmeket és szakkönyveket jelentet meg az NMHH

Médiaértés-fejlesztő oktatófilmeket és szakkönyveket jelentet meg az NMHH

2015. szeptember 17., csütörtök
Médiaértés-fejlesztő oktatófilmeket és szakkönyveket jelentet meg az NMHH
tv_televizio_media

Médiaértési szakkönyv- és oktatófilmcsomagot jelentet meg és juttat el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) minden általános és középiskolába, az elsősorban pedagógusoknak, nevelőknek, szülőknek szánt segédanyagok az interneten is elérhetők.

Az NMHH médiaértés-oktató központjában, Bűvösvölgyben évente több ezer diák tanulhatja meg, hogyan használhatja biztonságosabban és tudatosabban a médiát, a hatóság kutatásai szerint ugyanakkor a gyermekek jobban ismerik és gyakorlottabban használják az online felületeket és eszközöket, mint a felnőttek. Ezért a hatóság felnőtteknek kívánt támpontot adni a médiatartalmak közötti kiigazodáshoz elsősorban gyermekneveléssel foglalkozó felnőtteknek, szakembereknek, pedagógusoknak és szülőknek szánt szakkönyvcsomagjával és oktatófilm-sorozatával - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. A nyolcrészes könyvsorozatban magyar szerzők kutatásai és a nemzetközi szakirodalom jelentős köteteinek fordításai egyaránt megtalálhatók, amelyek amellett, hogy elméleti áttekintést nyújtanak a médiatudatosságra nevelés kérdéseiről, konkrét esettanulmányokkal és óratervekkel is elősegítik a pedagógusok mindennapi munkáját. A médiáról - neked című ismeretterjesztő füzetek három korcsoport médiaértés-oktatását könnyítik meg. A 6-9, a 10-12 és a 13-16 éves diákok munkafüzetei ugyanarra az öt témakörre fókuszálnak, tartalmukban azonban alkalmazkodnak az adott korcsoport életkori sajátosságaihoz. A fogyasztás, a reklám, az egészséges testkép, a biztonságos internethasználat, valamint az online személyiség kérdésköre mindhárom munkafüzetben megtalálható, míg a 13-16 évesek feladatsorai kiegészülnek a szexting és az internetes zaklatás témájával is. Az NMHH ezenfelül tíz kisfilmet forgatott, külön-külön a három korosztály számára, amelyek követve a munkafüzet témafelosztását gondolatébresztőként használhatók egy-egy médiaértéssel foglalkozó tanórán vagy programon. A hatóság az oktatási segédanyagokat és a kisfilmeket is tartalmazó DVD-ket az ország összes általános és középiskolájába eljuttatja, valamint a szakkönyvekből ezer nyomtatott példányt küld el szakintézményeknek, könyvtáraknak és egyetemeknek. A szakkönyvek online is elérhetőek és letölthetőek a

buvosvolgy.hu

oldalról, a kisfilmek pedig az NMHH

YouTube csatornáján

megtekinthetők. Az NMHH mindemellett egy tanácsadó füzetet is kiadott, ez a munkafüzetek tematikájára épülve arra készíti fel a szülőket és a nevelőket, hogy hogyan tudják tudatos és értő médiahasználatra ösztönözni gyermekeiket, tanítványaikat. Ennek a legfontosabb üzenete az, hogy a szülőknek nem az eszközhasználatot kell megtanítaniuk a gyerekeknek: életkorukból adódóan a tudatossággal kapcsolatos tapasztalataik terén lehetnek hitelesek a fiatalok előtt. Minden egyéb hasznos információ, tudnivaló elérhető és letölthető a gyermekbarat.nmhh.hu oldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.