Közélet

Magyar vezetésű többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Magyarországon

Magyar vezetésű többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Magyarországon

2015. szeptember 10., csütörtök
Magyar vezetésű többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Magyarországon
vizvezetesi_honved_gyakorlat012

Brave Warrior 2015 néven nagyszabású, magyar vezetésű, többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Magyarországon szeptember 14. és október 21. között - közölte az MTI érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a minisztériumot, hogy Dél-Morvaországból Szlovákián át Magyarországra indult csütörtök délelőtt annak az amerikai katonai konvojnak az előőrse, amely a hadgyakorlatra tart. A HM válasza szerint a több országban zajló NATO-gyakorlatsorozat részeként - összességében, de nem egy időben - hét nemzet több mint 1800 katonája gyakorlatozik Magyarországon. A szlovák, az ukrán, a szlovén, a román és a horvát résztvevők mellett legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeznek katonák, több mint ötszázan. Az amerikai haderő az Operational Athlantic Resolve művelet keretében, más nemzetekkel közösen demonstrálja a NATO kollektív védelmi képességét, a szövetség erejét, bemutatja a NATO-tagállamok és -partnerországok törekvéseit az európai térség stabilitásának erősítésére. A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a Brave Warrior 2015 látványos mozzanattal kezdődik: a gyakorlatra érkező amerikai erők, együttműködve a magyar katonákkal, vízi átkelést hajtanak végre magyar műszakiak által épített pontonhídon Győr-Bácsa térségében, a Mosoni Duna-ágon. Ezzel egy időben a péri repülőtér területén az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei közös légideszant-művelet keretében C-17-es Globemaster szállítógépekből ugranak. A Brave Warrior további mozzanatai, kiképzési eseményei és gyakorlatai a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, Várpalota térségében zajlanak majd hat héten keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.