Kövér László: Európa krízisponton van

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kover_laszlo01_gs

Az Országgyűlés elnöke szerint Európa “krízisponton van”, de ez csak másodlagosan migrációs válság, elsődlegesen egy mély szellemi, erkölcsi és ebből fakadó politikai válság.

Kövér László a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában sugárzott interjúban – utalva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira – azt mondta: Európa és az unió nem a megoldás, hanem maga a probléma, de ezt “rajtunk kívül kevesen ismerik fel és ismerik be”.

Arra a kérdésre, hogy Barack Obama amerikai elnök szerint Európa még elbírja a migránsokat, kitért az ottani sajtóhírekre, és azt mondta: Magyarország újabb támadás kereszttüzébe került, teljesen indokolatlanul és méltánytalanul.

Amerika nagyobb, erősebb és hosszabb falat emelt mexikói határán, mint amilyet Magyarország tud vagy szándékozik a magyar-szerb határon építeni, és Amerikának van felelőssége a világ azon részében kialakult káosz előidézésében, ahonnan most ezek migránsok Európa felé elindultak – közölte Kövér László.

Hivatalosan nem kívánta kommentálni az amerikai álláspontot, mindössze annyit mondott: nem túlságosan érzékelhető belőle a részvét, vagy az együttérzés az európai szövetségesekkel. Szerinte az Amerikai Egyesült Államoknak is van felelőssége, de az ügy mégis európai, nemcsak azért, mert Nagy-Britannia és Franciaország egymással versenyezve bombázta szét Líbiát, amely addig elszigetelte a kontinenstől az afrikai migrációt, hanem azért is mert Európának el kellene döntenie, miként tekint a migrációra: a népességfogyásból adódó munkaerő-hiány pótlását, vagy a biztonsági kockázati tényezőt látja benne.

A házelnök szerint a közelmúltbeli londoni, párizsi merényletek az eddig Európába érkezett, eltérő kultúrával rendelkezők integrálhatatlanságáról árulkodtak.

Az Iszlám Állam – amely ennek a migrációnak az egyik közvetlen kiváltó oka – maga is több ezer európai születésű muszlim vagy nem is muszlim fiatalt tudhat soraiban. Ez azt jelzi, Európa maga beteg – mondta Kövér László. Hozzátette: nehéz lenne megmagyarázni, hogyan gondolják az európai államok, ha eddig nem tudták integrálni saját társadalmukba azokat a milliókat, akiket önként befogadtak, behívtak mint olcsó munkaerőt, akkor hogyan fogják megoldani a mostani beáramlók integrálását.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hol van ennek a folyamatnak a vége, és az európai politikusok nyilatkozatai nem lassítják, éppen fordítva, gyorsítják azt – állapította meg.

Semmilyen ellentét, szakadás a Fideszen belül nincs – jelentette ki Kövér László, hangsúlyozva, hogy a rendszerváltozáskor indult és azóta színre lépő pártok közül a Fidesz a legsikeresebb, nemcsak Magyarországon, hanem az egész volt szocialista táborban.

Nem találni még egy olyan pártot, amelyik 1990-ben elindult, mind a mai napig létezik, és immár harmadik kormányzati ciklusát tölti. Nincs még egy olyan politikus, mint Orbán Viktor – mondta.

Nem ismerik a Fideszt, akik azt gondolják, ilyen egyszerűen el lehet őket távolítani. Ez egy politikai közösség a szó legszorosabb értelmében, és erejét éppen a nemzet iránti elkötelezettség adja – fejtette ki Kövér László.

A parlamenti elnökök közelmúltbeli negyedik, New Yorkban tartott világkonferenciájáról elmondta: a fenntarthatóság kérdése mellett szó volt a migrációról, demokráciák helyzetéről és a parlamentek szerepéről is. Felidézte, hogy köszönetet mondott az ottani magyarságnak a segítségért, amelyet a magyar kormány kapott az elmúlt években politikai álláspontjának védelmében, amikor az Egyesült Államok hivatalos köreiből, vagy az unióból méltatlanul támadták.

Ez a fellépés, ha nem is változtatta meg a sajtó politikáját, de nagyon mérséklőleg hatott rá – mutatott rá a házelnök, aki szerint ezzel az ottani magyarság is nyert, mert megérezhette saját erejét, az anyaországgal való együttélést, ami fontos a nemzetépítés szempontjából.

Kövér László szerint Európa krízisponton van, de ez csak másodlagosan migrációs válság – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=569279

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 12.

Előző sztori

Több mint négyezer határsértőt fogtak el Csongrád megyében szombaton

Következő sztori

Díjesővel avatták fel Szeged és Móraváros új ékkövét, a Sándor Csikar Grundot + FOTÓK