Kisvárosi fura urak és lázadó cselédek Bodolay rendezésében + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozonsegtalalkozo02kfKét világhírű egyfelvonásossal, A Cselédek és a Játékosok című darabokkal indítja az idei évadot a Szegedi Nemzeti Színház. A 101 év eltéréssel született játékok valószínűleg először kerülnek egymás mellé színházi estén.

A színház szerelmesei eddig sem maradtak csábító produkció nélkül a szegedi teátrumban: az őrülten sikeres Őrült Nők Ketrece szűnni nem akaró tapsot kapott a Nagyszínházban. Saját bemutatóra azonban egészen szeptember 24-ig várniuk kell, ekkor mutatják be ugyanis Bodolay Géza rendezésében a Cselédek & Játékosok című egyfelvonásosokat. A bemutatót megelőző közönségtalálkozónak ezúttal is a Somogyi-könyvtár adott otthont, ahol az alkotók közül Szabó Gabi és Pataki Ferenc osztott meg részleteket Jean Genet és Gogol különleges egyfelvonásosaiból.

Bodolay Géza kamaszkora óta üldözte Gogolt – a főiskolai évek alatt elő is vette a Játékosokat -, de mint mondta, attól függően, milyen történelmi események árnyékában állítják színpadra az ukrán származású orosz író 19. századi alkotását, egészen más súlyt kap a hamiskártyások története. Itt a pénz a fegyver. Akárcsak a tőzsdén, a politikában, vagy a világot bármilyen módon befolyásoló hatalmi rendekben, úgy itt sem mindegy, hogy a nyolc főszereplő közül ki, melyik asztal mellett foglal helyet. “Ki csal vajon, és ki csal még jobban? Hol a játék és hol a színjáték?” – teszi fel a kérdést a rendező az egyfelvonásos ajánlójában. A kisszerű emberek az átverésre épülő társadalomban nem is annyira tragikus, mint inkább komikus alakokká válnak Pataki Ferenc szerint, aki a kompánia fejét, Utyesítyelnijt játssza a darabban. Megjegyezte, a nézők olyan váratlan csavarra számíthatnak az előadás végén, ami beindítja náluk az Aha-élményt.

kozonsegtalalkozo01kf

Míg a Játékosok – bizonyos magyar fordításokban Kártyások – az orosz kisvárosok fura urait mutatja be, addig A Cselédek a 20. század szolgálóinak pszichodrámájáról szól. A madame-nak dolgozó lánytestvérek, Gidró Katalin és Csorba Kata az úrnő (Szabó Gabi) távollétében rendszeresen színházasat játszanak a gazdasszony ruháiban. Idővel megelégelik cseléd életüket, és azon kezdenek el gondolkodni, hogyan tehetnél el láb alól a madame-ot. Szabó Gabi szerint a darab az egymásra utaltságról, a szolgalelkűségről, a félelemről és a talpnyalásról szól, melyek mind a hétköznapokban is ismert fogalmak és emberi tulajdonságok. A színésznő véleménye az, hogy az életben mindenki szerepet játszik, a mindennapokban azonban a “cselédek” alakítják a világot.

Bár sem a rendező, sem pedig a színészek nem akartak részletekbe bocsátkozni az egyfelvonásosokat illetően, Bodolay annyit hozzátett: súlyos mondatok és emberi kapcsolatok váltják egymást az előadások közötti szünetben. Ami összeköti őket, az a képmutatás, valamint a színjátszás mint fegyver.

A Cselédek & Játékosok című előadást szeptember 24-én mutatják be a Kisszínházban.

no images were found

A 101 év eltéréssel született játékok valószínűleg először kerülnek egymás mellé színházi estén. A Cselédek & Játékosok alkotóival a Somogyi-könyvtárban találkoztunk.http://szegedma.hu/?p=570912

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 16.

Előző sztori

Hátország: magabiztos orosházi siker a KSZSE ellen + FOTÓK

Következő sztori

Az ásotthalmi tanyavilág rászorultjainak vittek adományt a szegedi civilek (FRISSÍTVE)

Legutóbbi hasonló cikkek