Egyház

Ferenc pápa Havannában: nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni

Ferenc pápa Havannában: nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni

2015. szeptember 20., vasárnap
Ferenc pápa Havannában: nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni

A kubai keresztényeknek nem "ideológiákat", nem "eszméket" kell szolgálniuk, hanem konkrét embereket, elsősorban a legelesettebbeket - ezt a gondolatot fejttette ki vasárnap Havanna központi terén elhangzott szentbeszédében Ferenc pápa.

A kubai látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő a Forradalom terén (Plaza de la Revolución) tartott misét. Az összesereglett kubaiak előtt, valamint

Raúl Castro

kubai és

Cristina Fernández de Kirchner

argentin elnök jelenlétében elhangzott homíliájában megállapította: egy nép, egy nemzet vagy bármely ember nagyságának a mércéje az, miként kezeli a legelesettebbek ügyét. A többiek szolgálata soha nem "ideológiai" természetű, mivel nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni - mondta a pápa, felhívva a figyelmet: kereszténynek lenni azt jelenti, hogy óvjuk testvéreink méltóságát, harcolunk méltóságukért, sőt, a testvérek méltóságának szenteljük életünket. A keresztény embernek félre kell tennie saját igényeit, elvárásait, hatalomvágyát a legkiszolgáltatottabbak konkrét tekintete előtt. Őket kell felkarolni kézzelfogható cselekedetekkel, döntésekkel, a hús-vér emberek életét kell oltalmazni, szolgálni - mondta az egyházfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.