Közélet

Fazekas: hatmillió tonna kukoricatermés várható

Fazekas: hatmillió tonna kukoricatermés várható

2015. szeptember 19., szombat
Fazekas: hatmillió tonna kukoricatermés várható
kukorica_tengeri

Az idei kukoricatermés mintegy hatmillió tonna lesz, mivel a nyári forróság jelentősen csökkentette a termés mennyiségét - közölte a földművelésügyi miniszter a Békés megyei Csabacsüdön szombaton.

Fazekas Sándor

ugyanakkor azt mondta, bízik abban, hogy az itteni gazdálkodók, és akik más tájakon "birkóznak a termeléssel", megtalálják számításaikat. Az ötödik alkalommal megrendezett csabacsüdi Kukorica nap megnyitóján a miniszter felidézte, hogy a múlt évben évszázados rekord dőlt meg, hiszen 9,3 millió tonna kukorica termett. A növény mezőgazdaságban elfoglalt helyére utalva kiemelte, hogy 1,2 millió hektárnyi vetésterülete nagyobb, mint a búzáé. A csabacsüdi Kukorica napot évek óta a helyi hagyományőrző egyesület szervezi. A rendezvényen bemutatják a kukorica gasztronómiában elfoglalt szerepét, a termesztés gépesítés előtti állapotait is annak érdekében, hogy a most felnövekvő generáció megismerje, miként gazdálkodtak eleink. A nap folyamán betakarítási versenyt is hirdettek, és a látogatók a helyszínen megismerkedhetnek más szakmákkal, így a fazekassággal, a kovácsmesterséggel vagy a bőrdíszművességgel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.