Kultúra

Európa kerámia központja Hódmezővásárhelyen

Európa kerámia központja Hódmezővásárhelyen

2015. szeptember 7., hétfő
Európa kerámia központja Hódmezővásárhelyen
Vasarhelyi_Kerámia_Szimpozium_1998-2013_megnyito_20140126_16

Mától egészen október közepéig közel húsz keramikusművész alkot Hódmezővásárhelyen a 18. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium keretében. Az öt héten át zajló alkotóműhely nemzetközi szinten is egyedülálló az idei szimpózium témája nem más, mint Európa közepén , ugyanis nemcsak a helyszín hétezer éves tradíciójára támaszkodik, hanem a városban működő üzemekre, melyek rendkívül sokrétű és egyedülálló technológiai, gyártási hátteret biztosítanak az iparművészeknek.

Hódmezővásárhelyen nemcsak a Kökénydombi Vénusztól eredeztethető és a népi fazekasságon átívelő hagyományai vannak a kerámiaművészetnek, hanem többek között az immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő szimpóziumnak köszönhetően aktív jelene és jövője is. Az Európában is egyedülálló szakmai porcelán- és kerámiagyártó háttér nyomán a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi cégekkel közösen 1998-ban hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. A szimpózium évente egy alkalommal öt-hat hétig ad lehetőséget a pályázat útján kiválasztott magyar és külföldi alkotóknak kísérleti, elmélyült munkára. Az idén

Ayşe Güler

(TR),

Formanek Zsuzsa

,

Ivica Vidrova

(SK),

Ludmila Kovářǐková

(CZ),

N. Csehi Edit

,

Orosz Mária

,

Ortutay Tamás

,

Pannonhalmi Zsuzsa

,

Peggy Bjerkan

(USA),

Schéffer Anna

,

Schrammel Imre

,

Simone Duthoy

(FR),

Szőcs Andrea Éva

,

Szvet Tamás

,

Tomay Kata

,

Tuza László

,

Várbíró Kinga Evelin

és további két francia művész vesz részt az Európa közepén címet viselő "együttgondolkodáson". A szimpózium ideje alatt számos kísérő programot szerveznek a Nemzetközi Kerámia Központban: szeptember 9-én

Borsos Miklós

és tanítványai alkotásaiból nyílik kiállítás, szeptember 24-én, a Magyar Kerámia Napján "nyitott napot" rendeznek a Nagy Sándor utcai komplexumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.