Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Erdő Péter: a szerzetesek az egyház reménységei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A szerzetesek az egyház reménységei Magyarországon és szerte a világon – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Szerzetesek tere rendezvény megnyitóján péntek este a budapesti Március 15. téren.

Erdő Péter kiemelte: a szerzetesi közösségek azzal, hogy közintézményeket, iskolákat, szociális intézményeket és kórházakat működtetnek, mindenki számára érthető nyelven mutatják meg elkötelezettségüket, tesznek tanúságot Istenről és Jézus Krisztusról. Mert a segítő szeretet nyelve a legközérthetőbb nyelv, Teréz anya üzenetét még a nem keresztény világ is felfogta – tette hozzá a bíboros. Erdő Péter szólt arról is, hogy mindegyik szerzetesi ruha mögött sajátos életforma, sajátos szabályzat áll, és “tudjuk, hogy kinek-kinek az élete egy nagyon különleges, erőteljes jel.” A furcsa ruhák, a szabályok szerint rendezett és közösségben eltöltött élet, a különleges imádságok és az, hogy olyan súlyos feladatokat végeznek a köz javára, mind egyetlen dologra akarja ráirányítani az emberek figyelmét: magára Istenre. “Mert őnélküle ennek az egésznek semmi értelme nem volna” – hangsúlyozta a bíboros. “Minden lépésünk, minden megjelenésünk, minden szavunk, amit papként és szerzetesként teszünk és mondunk, arról tanúskodik, hogy van valami, ami túl van a hétköznapi életen, és van valaki, aki nagyobb, mint az egész érzékszerveinkkel tapasztalható világ” – tette hozzá.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a szerzetesek mintául szolgálnak az emberiségnek, így a magyar társadalomnak is. A szerzetesek sokszínűsége pedig megmutatja, milyen sokféle út vezet Istenhez. Soltész Miklós megköszönte a szerzeteseknek, hogy olyan sok közfeladatot látnak el Magyarországon, hogy időseket, fogyatékkal élőket, súlyos betegeket gondoznak, hogy gyerekeket, fiatalokat nevelnek. Az államtitkár arra kérte a szerzeteseket, hogy bátran viseljék szerzetesi ruhájukat, és azt is, ha emiatt olykor megvető vagy gúnyos pillantások céltáblái lesznek. Mert ugyanakkor a szerzetesek látványa sok ember arcára csal hálatelt mosolyt is – tette hozzá az államtitkár.

A megnyitóra Ferenc pápa videoüzenetet küldött, amelyben arról beszélt, hogy “egy ország és egy város legszebb arca az Úr tanítványainak arca: püspököké, papoké, szerzeteseké, világi hívőké, akik a hétköznapokban egyszerűségben” élnek, és “felebarátként közel mennek testvéreik testéhez és sebeihez, amelyekben Jézus testét és sebeit ismerik fel”. A szerzetesekhez szólva Ferenc pápa hangsúlyozta: “közel vagytok az emberek aggodalmaihoz és várakozásaihoz. Elkötelezetten munkálkodtok abban a környezetben, amelyhez tartoztok, osztozva az emberek nehézségeiben és reményeiben.” “Bátorítalak titeket, hogy örüljetek együtt azzal, aki örül, sírjatok együtt azzal, aki sír, és kérjetek az Úrtól együttérzésre képes szívet, hogy le tudjatok hajolni az emberek testi-lelki sebeihez, és sokakhoz el tudjátok vinni Isten vigasztalását” – fogalmazott a pápa. Végül arra a kérte a magyar szerzeteseket, hogy imádkozzanak érte. A szombat estig tartó Szerzetesek tere rendezvény célja, hogy az emberek jobban megismerkedhessenek a szerzetesekkel, életükkel és tevékenységükkel. A Március 15. téren felállított sátrak között lesz két “kerekasztal-sátor”, amelyekben a szerzetességgel kapcsolatos témákról beszélgetnek majd szerzetesek és laikusok. Lesz továbbá egy “élő könyvtár”, amelyből személyes beszélgetésre is kölcsön lehet kérni egy-egy szerzetest. Az iskolasátorban pedig szerzetes tanárok tartanak majd nyitott tanórákat.

A programok között szerepel szerzetesi piac, ahol meg lehet kóstolni a rendek által készítetett gyógyteákat, lekvárokat, borokat. A belvárosi plébániatemplom előtt felállított nagyszínpadon koncertek, színházi előadások várják a látogatókat. A rendezvény teljes programja megtalálható a www.szerzetesektere.hu weboldalon.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál