Bulvár

Enyhítette egy kábítószer-birtokló büntetését a Szegedi Ítélőtábla

Enyhítette egy kábítószer-birtokló büntetését a Szegedi Ítélőtábla

2015. szeptember 17., csütörtök
Enyhítette egy kábítószer-birtokló büntetését a Szegedi Ítélőtábla

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Mezőlaki Erika vezette büntetőtanácsa a kábítószer birtoklása bűntette miatt T. G. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott büntetését 9 évről 8 évre enyhítette, amelynek végrehajtási fokozatát fegyház helyett börtönben határozta meg.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a Szegedi Ítélőtábla – tekintettel az eset összes körülményére - eltúlzottnak találta az I. fokú bíróság ítéletét, ezért döntött annak enyhítése mellett. A vádlott nem ismeri a magyar nyelvet, otthonától távol kell letölteni büntetését, és ez az átlagosnál nagyobb terhet jelent számára. Ezért döntött úgy az ítélőtábla, hogy fegyház helyett az enyhébb büntetés-végrehajtási fokozatú börtönben töltse ki a szabadságvesztést. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

A vádlott egy, az eljárás során ismeretlenül maradt társával, egymás tevékenységéről tudva, közösen 2013. október 23-án este Röszkénél a zöldhatáron gyalogosan jött át Szerbiából Magyarországra. A vádlottnál az illegális határátlépés során egy, míg a társánál két nagyméretű utazótáska volt. A vádlott az általa hozott táskában 16 csomag, míg ismeretlenül maradt társa a nála lévő két táskában 14, illetve 18 csomag dupla műanyag tasakba csomagolt, összesen 51,674 kilogramm súlyú, zöld színű növényi ágvégződést hozott be Magyarországra, aminek nettó tömege 42, 491 kiló volt. Az ágvégződések a kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak. A kannabisz totál-THC tartalma minimálisan 6042 gramm, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határának 5,2-szerese. A vádlott és társának határon történő belépését és az azt követő mozgásukat a stabil hőkamera kezelője észlelte, és az elfogás érdekében értesítette a járőrüket. A vádlott és társa észrevette a járőröket, ezért a náluk lévő táskákat eldobálták és Szerbia irányába kezdtek elmenekülni. A vádlott a menekülése során megpróbált elrejtőzni, de ennek ellenére elfogták, míg a társa elmenekült, a felkutatása nem vezetett eredményre. A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.