/

Bettina csodája – a méhnyakrákot leküzdve egészséges gyermeknek adott életet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mehnyakrak_anyuka_sajttaj08kf

Egészséges kisfiúnak adott életet a szegedi Tóth Bettina három évvel azután, hogy méhnyakrákkal operálták. A fiatalasszony egy olyan speciális műtéti eljárásnak köszönheti a kisebbfajta csodának is beillő gyermekáldást, amelynek a kidolgozásában szegedi orvosok is részt vettek.

„Számítottam arra, hogy igenis sikerülni fog, de ennek ellenére meglepődtem, amellett természetesen, hogy nagyon boldog voltam én és a párom is” – emlékezett vissza Tóth Bettina, milyen volt, amikor látta a terhességi teszten, hogy megjelent a váradósságát jelző két csík. Úgy értékelte, a legfontosabb dolog az volt, hogy pozitívan állt a dolgokhoz, és bízott abban, hogy korábbi betegsége ellenére lehet gyermeke. Szeptember 7-én, 3200 grammal született meg Repka Roni, akit a korábbi műtét miatt császármetszéssel segített a világra az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvoscsapata.

A jelenleg 33 éves fiatalasszonynál három éve diagnosztizáltak méhnyakrákot, és amikor megműtötték, akkor egy 18 hetes magzatot hordott a szíve alatt. Bár az operáció jól sikerült, és a különleges eljárás révén akár ki is hordhatta volna a babát, három nappal a beavatkozás után meg kellett szakítani a terhességét. „Sokként ért 2012-ben a diagnózis, hiszen rendszeresen jártam rákszűrésre, de megpróbáltam pozitívan gondolkodni. Nagyon sokat számított, hogy mellettem állt a családom is, és a kiváló orvosok mellett biztos voltam abban, hogy lehet gyermekem” – fogalmazott Tóth Bettina. Hozzátette, természetesen voltak nehéz időszakok az életében a betegség diagnosztizálása után, de azt tanácsolja a hasonló helyzetben lévő nőknek, hogy először is fogadják el a helyzetet, és bármilyen nehéz is, próbáljanak pozitívan gondolkozni és bízni a jövőben. „Mindenkinek a lehető legtöbb, amit megtehet saját magáért, hogy miként áll a dolgokhoz. Meg kell próbálni csak a jót látni, és az én példám bizonyítja, hogy minden lehetséges” – hangsúlyozta.

mehnyakrak_anyuka_sajttaj02kf

Fokozott figyelmet igényelt Bettina, aki már terhességének középidejétől a szegedi klinikán volt – mondta el Sári Tamás, a fiatalasszony kezelőorvosa. Kiemelte azt is, hogy a 38. hétig viselte a terhességet, ami igen ritka egy olyan műtéti beavatkozás után, mint amin a fiatal nő három évvel ezelőtt átesett. „Nagy sikere a szegedi orvoscsapatnak az is, hogy a császármetszés során sem kellett eltávolítani a méhet, így ha a család úgy szeretné, testvért is tudnak vállalni” – fogalmazott a klinikai orvos.

Három szegedi tagja van annak az országos munkacsoportnak, mely kidolgozta azt a speciális műtéti eljárást, mely révén a méhnyakrákkal diagnosztizált betegeknek nem kell kivenni a méhét – tájékoztatott Németh Gábor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. Az első ilyen beavatkozást még 1997-ben végezték, s lényege, hogy a daganatos méhnyakat eltávolítják, míg a méhet visszavarrják a hüvelycsonkhoz. Az egyetemi docens elmondta, Szegeden két ilyen beavatkozást végeztek eddig, a két páciens közül Bettina az, aki egészséges gyermeket hozott a világra, s egész Magyarországon is csak mindössze négy olyan nő van jelenleg, akik szültek az operáció után. Németh Gábor szerint törekedni kell ennek a speciális orvosi tudást és gyakorlatot igénylő műtéti eljárásnak az alkalmazására a fiatal nők estében, kiváltképp, ha még nincsen gyermekük.

no images were found

Egészséges gyermeknek adott életet a 33 éves Bettina – három évvel azt követően, hogy méhnyakrákkal operálták! Részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=567862

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 9.

Előző sztori

A költési időszak még nem zárult le, és igazság szerint soha nem is ér véget Magyarországon

Default thumbnail
Következő sztori

Illegális bevándorlás - Kósa Lajos: alkotmányos és szükséges a honvédség alkalmazása

Legutóbbi hasonló cikkek