Egyetem

Bettina csodája – a méhnyakrákot leküzdve egészséges gyermeknek adott életet + FOTÓK

Bettina csodája – a méhnyakrákot leküzdve egészséges gyermeknek adott életet + FOTÓK

2015. szeptember 9., szerda
Bettina csodája – a méhnyakrákot leküzdve egészséges gyermeknek adott életet + FOTÓK
mehnyakrak_anyuka_sajttaj08kf

Egészséges kisfiúnak adott életet a szegedi Tóth Bettina három évvel azután, hogy méhnyakrákkal operálták. A fiatalasszony egy olyan speciális műtéti eljárásnak köszönheti a kisebbfajta csodának is beillő gyermekáldást, amelynek a kidolgozásában szegedi orvosok is részt vettek.

„Számítottam arra, hogy igenis sikerülni fog, de ennek ellenére meglepődtem, amellett természetesen, hogy nagyon boldog voltam én és a párom is” – emlékezett vissza

Tóth Bettina

, milyen volt, amikor látta a terhességi teszten, hogy megjelent a váradósságát jelző két csík. Úgy értékelte, a legfontosabb dolog az volt, hogy pozitívan állt a dolgokhoz, és bízott abban, hogy korábbi betegsége ellenére lehet gyermeke.

Szeptember 7-én, 3200 grammal született meg Repka Roni

, akit a korábbi műtét miatt császármetszéssel segített a világra az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvoscsapata. A jelenleg 33 éves fiatalasszonynál három éve diagnosztizáltak méhnyakrákot, és amikor megműtötték, akkor egy 18 hetes magzatot hordott a szíve alatt. Bár az operáció jól sikerült, és a különleges eljárás révén akár ki is hordhatta volna a babát, három nappal a beavatkozás után meg kellett szakítani a terhességét. „Sokként ért 2012-ben a diagnózis, hiszen rendszeresen jártam rákszűrésre, de megpróbáltam pozitívan gondolkodni. Nagyon sokat számított, hogy mellettem állt a családom is, és a kiváló orvosok mellett biztos voltam abban, hogy lehet gyermekem” – fogalmazott Tóth Bettina. Hozzátette, természetesen voltak nehéz időszakok az életében a betegség diagnosztizálása után, de azt tanácsolja a hasonló helyzetben lévő nőknek, hogy először is fogadják el a helyzetet, és bármilyen nehéz is, próbáljanak pozitívan gondolkozni és bízni a jövőben. „Mindenkinek a lehető legtöbb, amit megtehet saját magáért, hogy miként áll a dolgokhoz. Meg kell próbálni csak a jót látni, és az én példám bizonyítja, hogy minden lehetséges” – hangsúlyozta.

mehnyakrak_anyuka_sajttaj02kf

Fokozott figyelmet igényelt Bettina, aki már terhességének középidejétől a szegedi klinikán volt – mondta el

Sári Tamás

, a fiatalasszony kezelőorvosa. Kiemelte azt is, hogy a 38. hétig viselte a terhességet, ami igen ritka egy olyan műtéti beavatkozás után, mint amin a fiatal nő három évvel ezelőtt átesett. „Nagy sikere a szegedi orvoscsapatnak az is, hogy a császármetszés során sem kellett eltávolítani a méhet, így ha a család úgy szeretné, testvért is tudnak vállalni” – fogalmazott a klinikai orvos. Három szegedi tagja van annak az országos munkacsoportnak, mely kidolgozta azt a speciális műtéti eljárást, mely révén a méhnyakrákkal diagnosztizált betegeknek nem kell kivenni a méhét – tájékoztatott

Németh Gábor

, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. Az első ilyen beavatkozást még 1997-ben végezték, s lényege, hogy a daganatos méhnyakat eltávolítják, míg a méhet visszavarrják a hüvelycsonkhoz. Az egyetemi docens elmondta, Szegeden két ilyen beavatkozást végeztek eddig, a két páciens közül Bettina az, aki egészséges gyermeket hozott a világra, s egész Magyarországon is csak mindössze négy olyan nő van jelenleg, akik szültek az operáció után. Németh Gábor szerint törekedni kell ennek a speciális orvosi tudást és gyakorlatot igénylő műtéti eljárásnak az alkalmazására a fiatal nők estében, kiváltképp, ha még nincsen gyermekük.

Egészséges gyermeknek adott életet a 33 éves Bettina - három évvel azt követően, hogy méhnyakrákkal operálták! Részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=567862

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.