Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Balog Zoltán: Egyelőre megakadályoztuk a humanitárius katasztrófát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Soltész Miklós; Balog Zoltán

A magyar hatóságok és a segélyszervezetek összehangolt munkájának köszönhetően sikerült elkerülni a humanitárius katasztrófát a szerb-magyar határszakaszon – jelentette ki Balog Zoltán miniszter Szegeden. Kitért arra is, hogy a kísérő nélkül hazánkba érkező kiskorúak ugyanolyan ellátást kapnak, mint a magyarok, a gyermekek közül eddig 51 került nevelőszülőkhöz.

A határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök helytálltak, az emberiességet és a keménységet megfelelően ötvözik – számolt be helyszíni tapasztalatairól Balog Zoltán, az emberi erőforrás minisztere szegedi sajtótájékoztatóján. Elmondta, egyeztetett a Belügyminisztériummal, és arról született döntés, hogy a szerb-magyar határszakaszra vezényelt rendőrök Erzsébet-utalványt fognak kapni, hogy a szolgálatuk letelte után pihenni tudjanak. Leszögezte, a humanitárius katasztrófát egyelőre sikerült megakadályozni az összehangolt munkának köszönhetően, hiszen mint mondta, a határ védelme mellett azoknak a védelme és ellátása is kötelesség, akik ide érkeznek. A miniszter szólt arról is, hogy a déli határ mentén az egészségügyi ellátásban semmilyen probléma nincsen.

A kormány felkészült arra is, hogy ha nagyobb tömegben kellene kísérő nélküli gyermekeket befogadni, akkor bővítik a férőhelyeket számos ingatlanban, például a fóti otthonban, ám ha szükséges, akkor a balatonőszödi volt kormányüdülőbe is el tudják helyezni őket. Balog elmondta, ha valaki hazánkba érkezve regisztrál, akkor egy évig ingyenes egészségügyi ellátás illeti meg, és ha egy gyermek kerül az ellátórendszerbe, akkor őt mindaz megilleti, mint a magyar gyermekeket.

Eddig 44 ezer kiskorút regisztráltak ebben az évben, közülük 8600 érkezett kísérő nélkül hazánkba, 3800 gyermek ellátásáról gondoskodtak. Balog elmondta, jelenleg a fóti és a hódmezővásárhelyi befogadóállomáson összesen 40-en tartózkodik. A kísérő nélküli gyermekek 90%-a fiú és egyben afgán, és 95%-uk saját bevallásuk szerint elmúlt már 14 éves. Az adatokat sorolva Balog megjegyezte, egy gyermek ellátására 2,5 millió forintot költ a kormány, és az is cél, hogy ugyanolyan ellátást kapjanak, s ugyanaz vonatkozzon rájuk, mint a magyar gyermekekre. Ennek jegyében igyekeznek a migrációs hullámmal érkezőket is nevelőszülőknél elhelyezni, eddig 51 gyermek került családokhoz. Idén már több mint 200 ezren lépték át illegálisan a zöldhatárt, 172 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, közülük 63 ezren szírnek vallották magukat.

Balog Zoltán köszönetet mondott azon civil szervezeteknek, akik az utcákon segítettek a migránsoknak. Az utcáról a legális átlépés felé kell terelni az embereket. Akik menekültstátuszt kaptak, azoknak a gyerekei többek között magyar iskolába járnak – egészítette ki. Egyben megvédte a magyar humanitárius hozzáállást. Bejelentette: a kormány 200 millió forinttal támogatja a Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt humanitárius munkáját, a három szervezet szerb és magyar oldalon is segíti a bevándorlókat. Balog közölte, már két és fél hónapja összeült a Karitatív Tanács, nem késett a segély- és civilszervezetek segítségnyújtása, hanem azért nem szóltak róluk a hírek, mert a kommunikáció inkább a határvédelemre koncentrált. Balog hangsúlyozta, amennyiben elfogy a három szervezetnek juttatott 200 millió forint, további forrásokat kapnak a kormánytól.

A tárcavezető úgy értékelte, a kedden megnyitott röszkei és tompai tranzitzónákba azért nincs nagy sor és azért érkeztek mindössze 94-en, mert nincsenek pontos információi az embereknek, nem tudják, hogy csak regisztrációt követően tudnak továbbhaladni hazánkból Nyugat-Európa felé legálisan. Balog fontosnak nevezte, hogy az illegális helyett a legális beléptetési utat válasszák a nyugatra tartók.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy július elejétől a három most támogatott szervezet mellett a Karitatív Tanács három másik tagja, vagyis a Katolikus Karitász, a Református Segélyszervet és a Baptista Szeretetszolgálat is részt vesz a migránsok ellátásában. Ezek a szervezetek nemcsak a határnál, a pályaudvarokon, hanem a gyermekvédelmi intézményekben is folyamatosan végezték munkájukat. Kitért arra is, hogy a szerbiai dunai árvíznél is segédkeztek ezek a szervezetek, így rendelkeznek vajdasági kapcsolatokkal, fel tudják venni a kinti segítőkkel a kapcsolatot. Hozzátette, abban is segítséget nyújt Magyarország, hogy amennyiben másfelé tolódik a migrációs útvonal, akkor az eddigi tapasztalatokról beszámolnak az érintetteknek, ami segíti az emberek ellátását.

Bakondi GyörgyBakondi György miniszterelnöki főtanácsadó ismertette az aktuális számokat. Éjfél után a két röszkei átkelőhelyen és Ásotthalomnál semmit sem változott a helyzet, néhány százan, illetve néhány tucatnyian várakoznak a szerbiai oldalon, időnként tüntetnek, követelőznek. Ahogy beszámoltunk róla, tegnap 22 óráig 94-en kértek menekültstátuszt a röszkei tranzitzónában, afgánok, szírek, pakisztániak, irakiak, bangladesiek és kongóiak, közülük 13 volt kiskorú. Ma 0 órától 9-ig 203 fővel szemben intézkedett a rendőrség tiltott határátlépés miatt, 46 fő ellen indult büntetőeljárás, a mai napon megszületik az első bírósági ítélet is.

A magyar hatóságok és a segélyszervezetek összehangolt munkájának köszönhetően sikerült elkerülni a humanitárius…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 16.

Hírzóna

Már 396 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az ellenzék azonban újra és újra torpedózza a konzultációt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Közélet

Nyugodt szívvel engedhetik a szülők táborozni a gyerekeket Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bár a vírusjárvány nem szűnt meg, a táborokban kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra.

Tovább olvasom

Aktuál