Közélet

Az öngyilkosságot elkövetők családtagjait segítő könyv jelent meg

Az öngyilkosságot elkövetők családtagjait segítő könyv jelent meg

2015. szeptember 10., csütörtök
Az öngyilkosságot elkövetők családtagjait segítő könyv jelent meg

Megjelent Albert Y. Hsu Hátrahagyottak - Gyász az öngyilkosság után című kötetének magyar fordítása, amely az öngyilkosságot elkövetők családtagjait, hozzátartozóit igyekszik segíteni a gyászmunkában - tájékoztatta Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Herjeczki Kornél

ismertetése szerint

Albert Y. Hsu

személyes élményen is alapuló könyve a gyászfolyamat fázisainak bemutatásán túl válaszokat keres az öngyilkosságok nyomán felmerülő nyomasztó kérdésekre, valamint konkrét tanácsokat is ajánl a gyógyuláshoz, illetve a kívülállóknak a segítségnyújtásához. A kiadó vezetője kitért arra is, hogy azoknak, akik öngyilkosság következtében veszítik el hozzátartozójukat, különösen nehéz feldolgozniuk a veszteséget. Az érintetteknek ugyanis nemcsak az elhunyt iránti gyásszal, hanem számtalan kérdéssel, kétséggel, nem egyszer a környezetük kimondott vagy kimondatlan megbélyegzésével, a szégyennel és a haraggal is meg kell birkózniuk. "A kötettel és a témában kezdeményezett párbeszéddel szeretnénk ebben a többnyire csendben zajló, ám sokakat érintő igen súlyos kérdésben a tapasztalatokat megosztani és segíteni a feldolgozást, megelőzést" - fogalmazott Herjeczki Kornél. Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adata szerint évente csaknem egymillió ember vet véget önszántából életének világszerte. Magyarországon a KSH legutóbbi felmérése szerint 2013-ban 2093 öngyilkosságot követtek el. Bár ez a szám 1987 óta csökkenő tendenciát mutat, a százezer lakosra jutó esetek számát tekintve Magyarország még mindig az élmezőnybe tartozik. Noha az öngyilkosságoknak többnyire csak egy közvetlen áldozata van, a kutatások szerint azonban minden eset legalább hat, olykor tíz vagy akár több embert - közvetlen családtagot, hozzátartozót, ismerőst - érint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.