Kultúra

Az Enigma látszólagos erényei valójában a feltörhetőséget segítették elő

Az Enigma látszólagos erényei valójában a feltörhetőséget segítették elő

2015. szeptember 22., kedd
Az Enigma látszólagos erényei valójában a feltörhetőséget segítették elő
Russland, Verschlüsselungsgerät Enigma

Nagy Gábor matematikussal a titkosírásokról, az Enigmáról, a mai kódolási rendszerekről beszélgettünk. Az érdeklődők a Kutatók Éjszakáján még többet tudhatnak meg a témáról.

Szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakáján az érdeklődő közönség nem csak az Enigma rejtjelező gép és a működését először feltáró lengyel matematikusok történetével ismerkedheti meg a Csongrád Megyei Levéltár jóvoltából, hanem

Nagy Gábor

egyetemi docens segítségével a matematika szemüvegén keresztül is hallhat egy előadást a témában. Kérésünkre a matematikus a történeti előzmények mellett, a kódolási módszerekről, s a mostani titkosítási módszerekről is beszélt.

Már Poe novelláiban megjelenik a titkosírás

„A titkosírások modern módszerei a 19. század elejétől terjedtek el, ezeket a mai napig elsősorban katonai vagy üzleti kommunikációs célokra használják. Ekkortól próbálják tudományos alapokra helyezni. Fontos alapötlet, hogy elválasztják egymástól a titkosírási módszert és magát a titkosító kódot” – mondta a kezdetekről az egyetemi docens.

enigma_sajttaj03kf

Az első behelyettesítő, avagy monoalfabetikus módszerek még könnyen feltörhetőek, ilyen például, ha minden betűt azzal a betűvel helyettesítünk, ami az ábécében héttel utána van. „A monoalfabetikus módszer tovább variálható, de továbbra is gyenge, mert a természetes nyelvekben a különböző betűk előfordulási arányai nem egyformák, így a leggyakoribb betűk – ilyen az e,az a, a t – könnyen beazonosíthatók. Ezt a kriptoanalitikai módszert írja le

Edgar Allan Poe

az 1843-ban született Az aranybogár című novellájában” – illusztrálta gyakorlati irodalmi példákkal mondandóját a kutató. „Komolyabb javulást jelent a polialfabetikus rendszerre való áttérés, ennél már a betű szövegbeli helyétől függően más-más helyettesítő táblázatokat használunk. Ezeknél a komoly problémát jelent a használt kulcs fejben és titokban tartása, ajánlatos volt a kulcsot gyakran változtatni. Veszélyesnek számított a kulcsot több részből összeállítani, mert különböző módszerekkel az egyes részekre szétosztva a törési feladat könnyebben elvégezhető” – mutatta be az újabb, bonyolultabb rendszert Nagy Gábor. Az Enigma is polialfabetikus rendszert használta.

Több száz ember közös munkája volt a német üzenetek megfejtése a II. világháborúban

Az Enigma hatalmas kulcstérrel rendelkezett, amelyet az évek folyamán még bővítettek is, a készülék legkorábbi változata az Enigma I, a legkésőbbi az Enigma M4 névre hallgatott. A kulcs két fő részből tevődött össze: a cserélhető tárcsákból és egy úgynevezett kapocstáblából. „A lengyel matematikusok szerepe felbecsülhetetlen, ők értették meg a rendszer működését és képesek voltak az Enigma I kulcsának feltörésére. Ehhez absztrakt algebrai módszerek mellett egy „Bomba” nevű mechanikus számítógépet használtak. A módszerük lehetővé tette a két kulcs komponens elszeparálását is” – mondta az egyetemi docens. „A háború alatt hatalmas kapacitással működött az angol titkosszolgálat kódtörő részlete a London melletti Bletchley Parkban. Az analitikai részleget Alan Turing, az egyik legnagyobb 20. századi matematikusa vezette. Több száz elektromechanikus „Turing Bomb” számítógépet építettek, azaz a Kódjátszma című filmmel ellentétben nem pár ember sikere volt az Enigma feltörése. Lényegében pár hónap alatt teljesen feltörték az összes Enigma változatot. Ez azt jelenti, hogy meg tudták határozni a napi kódot és szinte minden üzenetet vissza tudtak fejteni” – egészítette ki

Karol Biernacki

, a levéltár igazgatója által

elmondott

érdekességeket Nagy Gábor. „A német rendszernek volt pár olyan gyenge pontja, amit minden változatban szerepelt. Az egyik legfontosabb, hogy a rendszer soha nem helyettesített egy betűt saját magával” – folytatta Nagy egy látszólagos előnnyel, valójában hátránnyal.

Manapság sem állt meg a fejlődés

A matematikus végezetül kitért napjaink titkosítási módszereire, hiszen az emberek továbbra sem szeretnének mindenről nyilvánosan beszélni. „Az 1970-es évektől új, absztrakt matematikai alapokon álló titkosítási eljárások terjedtek el. A legismertebb az RSA módszer, ennek biztonsága azon múlik, hogy a nagy számok prímtényezős felbontása mai ismereteink szerint nehéz, gyakorlatilag lehetetlen feladat. A Diffie-Hellman eljárással megoldható a titkosító kulcsok biztonságos cseréje olyan környezetben is, ahol maga kommunikáció nyilvánosan történik, így akár interjúnk közben is, Ez utóbbi most elmaradt.

Nagy Gábor matematikussal a titkosírásokról, az Enigmáról, a mai kódolási rendszerekről beszélgettünk.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=572837

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.