A magyar dráma napja – Drámaünnep díjátadással

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar dráma napjáról díjátadással egybekötött ünnepségen emlékezik meg a Színházi Dramaturgok Céhe hétfőn este Budapesten.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 132 évvel ezelőtti, 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A Színházi Dramaturgok Céhe a magyar dráma napján, szeptember 21-én este hét órakor tartja a VI. kerületi Mozsár kávéházban ünnepi összejövetelét, amelyre minden érdeklődőt várnak – olvasható a szervezők szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A magyar dráma napja alkalmából ítéli oda a dramaturg céh minden évben az évad legjobb magyar drámájának járó elismerést, amelyet idén – titkos szavazással – Spiró György Helló, dr. Mengele! című műve nyert el. A díjat azonban idén egy későbbi időpontban adják át.

A hétfői rendezvényen veheti át ugyanakkor Lengyel Anna dramaturg a – szintén titkos szavazással – odaítélt Bálint Lajos Vándorgyűrűt. Az elismerés átadásán a PanoDráma művészeti vezetőjét a hagyományoknak megfelelően az előző díjazott, Gyarmati Kata dramaturg, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata művészeti vezetője köszönti.

A Bálint Lajos Vándorgyűrűt Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint a főváros alapította 1976-ban. Az alapító okirat értelmében a díjat évente felváltva egy-egy dramaturgnak, illetve művészeti titkárnak ítélik oda, emlékezvén a névadó Bálint Lajosra, aki mindkét foglalkozást művelte.

Előző sztori

A Jobbik tiltakozik a Magyarországra tervezett NATO parancsnoksági egység ellen

Következő sztori

Labdarúgás: elvette az ESMTK a SZEOL hazai veretlenségét + FOTÓK