A fény jegyében: ma kezdődik a Szabadegyetem – Szeged 2015 őszi programja

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tik07_gs

A Szabadegyetem – Szeged XVI. szemeszterének minden témája gazdagítja a Fény Nemzetközi Éve programsorát. A szimbólumoktól kezdve az orvosi és ipari alkalmazáson át a sötétben végzett titkosszolgálati kutatásokig számos megközelítésében szólnak a szegedi előadók a fényről.

A Szegedi Tudományegyetemen a hallgatók által felvehető általánosan művelő tárgy a Szabadegyetem – Szeged előadássorozat. A XVI. szemeszter programja a Fény Nemzetközi Éve jegyében szerveződött.

A szeptember 16-án kezdődő és december 2-án záruló Szabadegyetem – Szeged programján 12 előadó ismerteti a fénnyel kapcsolatos kutatásait. Az SZTE 8 karán és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban tárgyalt kérdésekből és válaszokból is ízelítőt kap a hallgatóság. Példaként néhány előadás címe: Élet a fényből, Tüzelőanyagok előállítása napenergia segítségével, Fény és információ, A fénymisztika és a templomépítészet, Minden napra egy tojás…, Lézerek a gyógyászatban.

– A fény témája lehet a műszaki tudományoktól és találmányoktól kezdve az orvostudományokon át az agrártudományokig számos, a szabadegyetemen is tárgyalható kérdéskörnek – véli a tudománynépszerűsítő programmal foglalkozó közkapcsolati rektorhelyettes. Martinek Tamás szerint a fény ihletője a társadalomtudományok, és a bölcsészettudományok kutatóinak, a művészetekkel foglalkozóknak is, akik mindezt a Szabadegyetem – Szeged hallgatósága elé tárhatják.

A szerdánként 18 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) konferencia termében kezdődő, ingyenes előadásokról videofelvétel készül. A Szabadegyetem – Szeged korábbi előadásairól, a XVI. szemeszter részletes programjáról informál az u-szeged.hu/szabadegyetem weboldal.

Előző sztori

Pneumobil verseny: sikeres SZTE-szereplés

Default thumbnail
Következő sztori

Két tűzeset, milliós károk kedden Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek