/

Zongorajátékkal kísért tűzijátékkal fejeződött be Szent István napja Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tuzijatek07kf

Kézműves sörrel, Wellhelloval, keresztekkel és új kenyérrel ünnepeltek Szegeden.

Befejeződtek Szegeden az augusztus huszadikához kapcsolódó ünnepségek. A Jobbik képviselői Klebelsbergtelepen, a Rendező téren emlékeztek az államalapításra. Beszédet mondott Rácz Tibor, Apáti István és Tóth Péter. Apáti önvédelmi köröket, Tóth Péter migránssegítők elleni fellépést javasolt, a zarándoklat azonban a töltés járhatatlansága miatt elmaradt. 11 órától a Széchenyi téren a baloldal koszorúzott és Szabó Sándor mondott beszédet. Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke áldotta meg az új kenyeret, a plébános szerint az új kenyérben “látjuk a teremtő erőt, látjuk az életet, amely kicsírázik, szárba szökken és termést hoz.”

„Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze!” – mottóval tartották meg a Tisza-parti Szent István Népünnepélyt immár tizedik alkalommal. A horgászverseny után bográcsos halászléfőző verseny kezdődött, délben Száva Szabolcs tápéi plébános mondta el a Szent István napi áldást.

Megnyílt a RakpartFeszt, a szegediek négy napon keresztül iszogathatnak kézműves söröket. Lapunk újságírója találkozott magyar, angol, belga kézműves sörökkel különböző ízesítésekkel, a teljesség igénye nélkül: ribizlis, bodzás-barna, keserű meggyes, kivis, málnás búzasör. A sör mellett különböző étel-, italárusok is megjelentek, s a csecsebecsékkel kereskedők is elhozták portékáikat.

A város lakói megkóstolhatták az ország tortáját, amely Szó Gellért salgótarjáni cukrász remekműve, s megválasztották Szeged tortájának Szabadi István minion formájú csokoládétortáját. Fellépett a Grimmbusz Színház, a JackDanimalz és a Party Arcok is. A fúvósfesztivált is megtartották a Klauzál téren, csak a Deák Big Band fellépése maradt el az eső miatt.

A Wellhello dalszövege után megpróbálták megmérni, hogy „hány szerelmet bír még el a rakpart.” Végül 327 pár regisztrált a kísérletre, akik a csókok után meghallgathattak egy kis „elnöki” ízelítőt is a népszerű zenekar dalaiból.

A tűzijáték este 9-től kezdődött, a 12 percen át tartó látványosságot Neumann Balázs zongorista játéka egészítette ki. A művészt egy stégen úsztatták be a folyón, zongorajátékát a rakpart hangszórói továbbították a közönség felé. Sokan megtekintették a látványosságot, sokan jöttek gyalogosan, s kerékpárosan, habár személyautók is több helyen szabálytalanul parkolva álltak meg, kerékpárúton vagy buszmegállókban parkolva. A tűzijátékot követően azonnal folytatódott Wolf Kati 20 órakor megkezdett koncertje, jelenleg pedig az Útközband muzsikájára ropja a megmaradt közönség.

Megszínesedett az ég Szeged felett.Hajtás után fotóözön: http://szegedma.hu/?p=561024

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 20.

Default thumbnail
Előző sztori

Rétvári: minden országnak joga van saját kultúrája megvédéséhez

Következő sztori

Kézilabda: új edzővel vág neki az idénynek a KSZSE + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek