Bulvár

Varga Csaba: részsiker volt a magyar K2-expedíció

Varga Csaba: részsiker volt a magyar K2-expedíció

2015. augusztus 8., szombat
Varga Csaba: részsiker volt a magyar K2-expedíció

Bár a csúcstámadás elmaradt, részsikerként, tapasztalatgyűjtésként értékeli a magyar K2-expedíciót Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki szombat délután érkezett vissza Magyarországra.

Varga Csaba

társával, a békéscsabai

Suhajda Szilárddal

indult a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a K2 oxigénpalack nélküli meghódítására. A magyar K2-expedíció mászói július 24-én jelentették be, hogy a tartósan kedvezőtlen időjárási viszonyok és felszerelésük egy részének elvesztése miatt nem indulnak neki a csúcsnak. A folyamatos kőomlások és lavinák több balesetet is okoztak, valamennyi expedíció a levonulás mellett döntött. "Nem volt semmi esély arra, hogy megpróbáljuk a csúcstámadást, és mindenki ezt a döntést hozta meg" - mondta Varga Csaba az MTI-nek szombaton. Hozzátette: egyértelmű volt, hogy nincs esély a hármas tábornál tovább menni. "Be kellett lássuk, hogy idén senki sem fogja megmászni a K2-t, mert olyanok a körülmények" - fogalmazott a hegymászó. Mint hangsúlyozta, az elsők között értek fel a 7400 méteren található hármas táborba, ez azt bizonyítja, hogy jó erőben voltak, minden rendben volt, és jó eséllyel mentek volna tovább, ha bármilyen jó időablak adódik. Arra a kérdésre, hogy megpróbálják-e újra meghódítani a K2-t, elmondta: minden az anyagiakon múlik, hogy sikerül-e támogatókat találni, így konkrét tervek még nincsenek. Varga Csaba hozzátette: a csúcstámadás elmaradása ellenére nem érzi kudarcnak az expedíciót, azt részsikerként értékeli. "Ez nagyon jó tapasztalatszerzés volt, összebarátkozás a heggyel. Ha még máskor jövünk erre a hegyre, akkor tudjuk, hogy mire számítsunk" - mondta, megjegyezve, hogy már ismerik a hegyet, a nehezebb részeit - a csúcs előtti nehéz részt kivéve - már megmászták. Úgy vélte, ha újra megpróbálják, nagyobb eséllyel fognak indulni, ez a tapasztalat hozzásegítheti őket egy sikeres csúcstámadáshoz. A magyar K2-expedíció másik tagja, Suhajda Szilárd vasárnap érkezik meg Budapestre. Varga Csaba és Suhajda Szilárd a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méter magas K2 oxigénpalack nélküli meghódítására készült. A hegymászók az Abruzzi-sarkantyún keresztül szerettek volna feljutni a Karakorumban található csúcsra, a tervek szerint július végén, augusztus elején. A Pakisztán területén található K2-re magyar mászó még nem jutott fel. A két hegymászó 2014-ben a Kína és Pakisztán határán fekvő, 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - hegycsúcsot mászta meg sikerrel, Varga Csaba 2013-ban feljutott a 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsra is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.