Bulvár

Vad és finom - ehető kiállítás Ópusztaszeren + FOTÓK

Vad és finom - ehető kiállítás Ópusztaszeren + FOTÓK

2015. augusztus 16., vasárnap
Vad és finom - ehető kiállítás Ópusztaszeren + FOTÓK
a_termeszet_izei_opusztaszer10_gs

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legújabb kiállításán nem tiltja tábla, hogy hozzányúljunk a tárlatra szánt kiállítási tárgyakhoz. A Puszta Házában szárított, tartósított és csomagolt formában is találkozhatunk nagyanyáink kedvenc gyógyhatású növényeivel.

"A természet ízei" - ezt a címet viseli a Puszta Háza legfrissebb kiállítása, ami augusztus 15-től egészen október 1-jéig fogadja a látogatókat ínycsiklandó tárlatával. A Janus Pannonius Múzeumból érkező növénykülönlegességeket nem csak nézni, kóstolni is lehet, a falakról lógó információt táblákról pedig számos érdekességet megtudhatunk hazánk erdei, réti és mocsári vadnövényeiről.

Dénes Andrea

főmuzeológus, a kiállítás kurátora a szombati megnyitón azt mondta, személyes érdeklődés vezette el az egykor nagyanyáink konyhakertjében is fellelhető növényekig. Mint 21. századi édesanyát ragadta magával a természetes fűszerek, gyógyhatású növények, italkeverékek és tartósítószerek világa, majd alapos tanulmányozás után maga is elkészítette a hajdani receptúrákat - a kiállításra szánt üvegekben többek között az ő eceteit és lekvárjait is megcsodálhatjuk.

a_termeszet_izei_opusztaszer14_gs

A kurátor meglátása szerint az egészségtudatos táplálkozásra egyre nagyobb igény merül fel a mesterséges tartósítószerekkel körülvett háziasszonyokban, sokan mégsem tudják, hová nyúljanak a természetes gyógymódokért. Az emlékpark kiállítása ebben kíván segítségére lenni a látogatóknak. Míg Erdélyben és Kárpátalján a mai napig a mindennapok részét képzik vadon élő növényeink, addig hazánkban rácsodálkozunk az olyan tudományokra, mint a lekvár- vagy éppen a pálinkafőzés. Itthon körülbelül 250 vadon élő növényt hasznosíthatunk konyhánkba, bizonyos fajok az erdőirtás következményeként sajnos eltűntek. A kiállításon viszont több ehető növény preparátuma, fotója, begyűjtött termése, aszalt, szárított növények, vadgyümölcs befőttek, ecetek, lekvárok és egyéb készítmények várják a látogatókat, hogy megízleljék és megértsék a természet kincseit. A tablókon szó esik a gyűjtés módjáról, hogy mely növényi részek ehetők, de külön fejezetet kaptak a mérgező magok, levelek és virágok is.

A "természet ízeiből" nyílt kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - a tárlat október elsejéig várja a látogatókat. Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=559845

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.