Sport

Úszás: Olasz Anna vb-ezüstérmet szerzett (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

Úszás: Olasz Anna vb-ezüstérmet szerzett (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

2015. augusztus 1., szombat
Úszás: Olasz Anna vb-ezüstérmet szerzett (FRISSÍTVE) + VIDEÓ
Vizes vb - Olasz Anna tizenkettedik 5 km-en

A Kazanyban zajló vizes világbajnokságon a 25 km-es távon a szegedi Olasz Anna a második helyen ért célba, így több mint két évtized után szerzett érmet magyar hosszútávúszó.

Edzője szerint Olasz Anna tökéletes taktikát választott a kazanyi vizes világbajnokságon a nyíltvízi úszók zárószámában, a szombati 25 kilométeres viadalon. "A tíz kilométer után nagyon el volt keseredve, de tudtam, hogy óriási szíve van, ami viszi előre, és nem kételkedtem benne, hogy mindent meg fog tenni, akár az élete árán is felúszik a dobogóra" - nyilatkozott az MTI-nek Gellért Gábor szövetségi kapitány. A nyíltvízi szakág vezetője kiemelte: nagyszerű döntés volt, amikor Anna a végső győztes brazil Ana Marcela Cunhával együtt felvette a férfi középmezőny tempóját, amelyet végül az erősebbik nem képviselői közül sem tudott mindenki tartani. A szakember hozzátette, hogy sokféle taktikát dolgoznak ki egy-egy verseny előtt, de csak magán a viadalon dől el, melyiket alkalmazza az úszó. "A versenyen derül ki, van-e olyan helyzetfelismerő képessége a sportolónak, hogy akkor és ott rögtön dönteni tud" - jelentette ki a kapitány.

Gyárfás Tamás

, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is a helyszínen tapsolt Olasz Anna sikerének: "Borzalmas ez a közel hat óra feszültség, igazi dráma, nem embernek való, szerintem a vízben kiváltképpen. Csodálatos, lenyűgöző, tiszteletre méltó, minden dicséret megilleti Annát, akivel beszéltem a tizenegyedik helye után, ami a legkegyetlenebb eredmény" - mondta az MTI-nek Gyárfás Tamás, hozzátéve: bízott Olasz "csattanós válaszában", mert ez megnyugtatóan hathat a nagymedencés úszókra is, akik ezzel úgy vágnak neki a viadalnak, hogy az első magyar vb-érem már megvan. Hozzáfűzte, hogy a versenyek vasárnapi rajtja előtt hétfőre már bejelentkezett a női 200 méteres vegyes éremátadására, s bízik abban, hogy jó érzékkel választott, ugyanis Hosszú Katinka révén ott szerezheti meg első aranyérmét a magyar csapat Kazanyban. http://www.youtube.com/watch?v=1KtltDstRSM A 21 éves sportoló ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte az oroszországi viadalon. Helyi idő szerint reggel 8 órakor a férfiak 32 fős mezőnye rajtolt el Székelyi Dániellel együtt, majd negyed órával később a nők is a Kazanka folyóba csobbantak. Olasz Anna az 1-es rajtszámot kapta, Kiss Nikoletta pedig az utolsóval, a 31-essel vágott neki az embert próbáló feladatnak. A tavalyi berlini Európa-bajnokságon ezüstérmes Olasz Anna a tatár fővárosban 5 kilométeren a 13. lett, míg az olimpiai számban, 10 kilométeren drámai "végjáték" után az ötkarikás aranyérmes Risztov Éva mögött a 11. helyen végzett, így éppen lemaradt a riói kvótáról. Olasz akkor természetesen el volt keseredve, de jelezte, szeretne a leghosszabb távon szerzett éremmel vigasztalódni. Ennek megfelelően gyakorlatilag végig az élmezőnyben úszott, míg Kiss Nikoletta nagyjából fél táv után kezdett leszakadni a legjobbaktól. Olasz a két évvel ezelőtt 10 kilométeren ezüstérmes brazil Ana Marcela Cunhával lépett el a mezőnytől, az utolsó körre is együtt fordultak rá, a harmadik helyen a német Angela Maurer közel kétperces hátránnyal követte őket. A dél-amerikai az utolsó ezer méteren óriási hajrába kezdett, s végül magabiztosan diadalmaskodott a magyar versenyző előtt. "Nagyon boldog vagyok ezzel az ezüstéremmel, azt nem mondom, hogy kárpótolt teljesen, de azért nyilván sokkal jobban érzem magam" - nyilatkozta az MTI-nek Olasz Anna. - "Nagyon kemény verseny volt, az utolsó egy kilométernek azt hittem, soha nem lesz vége. A cél előtt próbáltam kapaszkodni, ahogyan csak tudtam, ezüstérem lett belőle." Olaszt megelőzően legutóbb 1994-ben, Kovács Rita - Risztov jelenlegi edzője - szerzett érmet, ugyancsak ezüstöt 25 km-en. A 20 éves

Székelyi Dániel

a múlt évi németországi kontinensviadalon fél távnál feladta a küzdelmet, ezúttal azonban teljesítette a hatalmas igénybevételt jelentő távot, s végül a 20. helyen végzett. A Kazanka folyó partján felállított lelátón a több száz néző végig remekül szórakozott a több mint ötórás viadalon, főként a fordulóknál buzdították tombolva az úszókat. Ezt követően itt rendezik majd a világbajnokság talán leglátványosabb versenyét, a férfi és a női óriás-toronyugrást, előbbiek 27, utóbbiak pedig 20 méteres magasságból végrehajtott ugrásokkal kápráztatják majd el a közönséget.

Korábban írtuk:

A szegedi

Olasz Anna

a brazil Cunha mögött ért célba a 25 kilométeres versenyen - egészen az utolsó 1000 méterig nagyon úsztak egymáshoz, azonban a verseny utolsó szakaszában a brazil úszó meglépett, így második helyen végzett a HAÁSZ-SZUE úszója, így Olasz Anna az első a 21. században, aki érmet tudott nyerni a világbajnokságon. Olasz Anna második helye Kovács Rita 21 évvel ezelőtti ezüstje után a második magyar érem hosszútávúszásban. „Ez hatalmas! – nyilatkozta a célba érés után Olasz Anna az M4-nek. – Nagyon-nagyon hosszú volt, az utolsó két és fél kilométernek azt hittem, sosem lesz vége. Amikor utolértek minket a fiúk, Cunhával tapadtunk rájuk, edzéseken is velük úszom, úgyhogy bírtuk az iramot. Ekkor azonban volt egy erős ritmusváltás, és a fiúk tempóját vinni sokat kivett belőlünk. Éreztem, hogy Cunha is fáradt, és nagyon próbáltam kitartani.” „Egy kicsit kárpótlás ez az eredmény a 10 km után, de alapvetően az olimpiáért jöttem. Nagyon örülök, hogy én szereztem a magyar csapat első érmét Kazanyban” – mondta a 21 éves szegedi lány, aki 10 km-en tizenegyedikként végezve egyetlen hellyel maradt le a riói kvótáról.

Vizes vb, nyílt vízi úszás, női 25 km

1. Ana Marcela Cunha (brazil) 5:13:47.3 óra 2. Olasz Anna (magyar) + 26.1 3. Angela Maurer + 1:20.3

Fantasztikus siker! A szegedi Olasz Anna második lett a kazanyi világbajnokságon a 25 km-es távon!http://szegedma.hu/?p=556951

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.