Közélet

Trójánál négyszer nagyobb bronzkori települést tárnak fel Törökországban

Trójánál négyszer nagyobb bronzkori települést tárnak fel Törökországban

2015. augusztus 12., szerda
Trójánál négyszer nagyobb bronzkori települést tárnak fel Törökországban

Trójánál négyszer nagyobb bronzkori települést tárnak fel a törökországi Manisa tartományban, Gölmarmara város közelében.

Az ásatásokban amerikai, európai és törökországi egyetemek régészei vesznek részt, a szakemberek szerint az ókori város a késő bronzkorban, Kr.e. 1600 és 1200 között élte fénykorát - olvasható a The Hurriyet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában. "A legnagyobb bronzkori településről van szó, amelyet az Égei-tengeri régióban ismerünk" - fogalmazott

Sinan Ünlüsoy

, az izmiri Yasar Egyetem professzora, a régészeti expedíció helyettes vezetője, aki szerint a lüdök őseinek fővárosa lehetett. Mint elmondta, a feltárásoknak köszönhetően megismerhetik, miként élt a bronzkori népesség évszázadokkal azelőtt, hogy a lüdök "feltalálták" a pénzt, vagyis Kroiszosz (Krőzus) uralkodása előtt, aki elsőként veretett ezüst- és aranyérméket, megteremtve a valódi pénzt, amelynek súlyát és fémtartalmát pecsétjével garantálta. A török régészprofesszor kitért arra is, hogy a térségben, a Marmara-tó környékén feltérképeztek hat ókori várat, amelyek egymástól egynapi járásra helyezkedtek el. A nemzetközi expedíció megkezdte a legnagyobb, 3500 éves erőd feltárását, amelyről a Hettita Birodalom korabeli dokumentumai is említést tesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.