Kultúra

SZIN, Simai Mihály, Gyermekvilág kincsei - a Somogyi-könyvtár augusztus végén is vár

SZIN, Simai Mihály, Gyermekvilág kincsei - a Somogyi-könyvtár augusztus végén is vár

2015. augusztus 17., hétfő
SZIN, Simai Mihály, Gyermekvilág kincsei - a Somogyi-könyvtár augusztus végén is vár
somogyi_konyvtar01kf

Idén is kilátogat a Somogyi-könyvtár a SZIN fesztiválra, mindazonáltal a központi könyvtár sem marad üresen: két tárlat is várja az érdeklődőket augusztus utolsó hetétől.

„Mérgezett muffin”, scrabble, amőba – SZIN-en a Somogyi

Augusztus 24-29. (hétfőtől szombatig) – Újszegedi Partfürdő

Logikai, párosító és betűjátékokat is kipróbálhat a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) közönsége a Somogyi-könyvtár sátrában. A bibliotéka, mint az újszegedi Partfürdő többnapos koncertsorozatának rendszeres résztvevője, idén is kínál újdonságokat a pihenés óráiban kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőknek. Ilyen a világszerte népszerű Srcabble szókirakó (saját kivitelben), valamint a Pentago néven ismert, elforgatható amőbához hasonló stratégiai játék. A korábbiak közül idén is lesz képregény-párosító, légycsapó, irodalmi flipper. Másfajta izgalmakat kínál az „Áfonyás muffin és gyilkosság” című krimi ihlette logikai játék, amelynek végén kiderül, kinek okozza végzetét a többi között megbújó „mérgezett muffin...” A Somogyi-könyvtár sátra a SZIN idején, augusztus 24-29-ig (hétfőtől szombatig) várja játékos kedvű vendégeit, akik olvasnivalót is találhatnak maguknak.

Valaki mindent elszeret – 80 éve született Simai Mihály

Augusztus 24 -től szeptember 24-ig – 2. emelet, kölcsönző

Verseskötetekből, folyóiratokból és fotókból összeállított kamaratárlat mutatja be a 80. születésnapját nemrégiben ünneplő

Simai Mihály

József Attila-díjas szegedi költő munkásságát. A könyvtári anyagot a szerző családi archívumából való fényképek egészítik ki. A kiállítás bemutatja a tanárként induló, pályáját újságíróként folytató, majd a Kincskereső folyóirat legsikeresebb két évtizedét jegyző Simai Mihály életművének legfontosabb állomásait. A tárlat címét a költő legutóbbi, 2012-ben megjelent kötetéből kölcsönözte: Valaki mindent elszeret. A kiállítás augusztus 24-től szeptember 24-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár második emeletén. Simai Mihály így ír életútjának kezdetéről: „Megtörtént velem is a csoda. A fogamzás, testet öltés csodája. A születésé. Aztán a növekedés csodája is. Az érzés és a gondolkodás csodája. A nevetés-sírás, a szavak formálásának csodája. A szavakkal-játszásé. A ritmus, a rím, a vers és a zene csodája. Az érzékek csodája. A minduntalan-szerelembe-esés csodája.”

Anikó, a kis nő-Robinson – régi gyermekkönyvek a Somogyiban

Szeptember 23-ig – földszint, kiállítótér

Bölcső, madárkalitka, bababútor, játékok, nádfonatú karosszék és asztal, rajta szemüveg és mesekönyv vonzzák a belépő tekintetét a Gyermekvilág kincsei című kiállításon, a Somogyi-könyvtár aulájában. De látunk vaslemezből készült, gyertyával működő „ős-diavetítőt”, s mesefigurákkal díszített Zsolnay-porcelánbögréket – az installáció

Babik Barna

gyűjteményéből való. A tárlókban pedig a gyermekeknek ajánlott régi könyvek, a 18. századtól az 1900-as évek elejéig. Egy hajdani olvasókönyvből a magyar betűk négyféle írásmódját is megtanulhatták a nebulók: az apró, az „öreg” (négyféle betűtípussal is!), folyó és kézírásos ábécé sorakozik mindössze két lapon. „A’ kis Dénes” című nyúlfarknyi tanmese végén pedig így szól az intelem: „Bármilly kicsinyben is légy engedelmes, / Szüleid előtt csak ugy lehetsz kedves.” Az ismeretterjesztő könyvek között

Stanics Mihál

„tárgyismeret azaz természethistória egy színezett táblával”, valamint a színészből lett magántanító

Lukács Pál

versbe szedett leckéit is megtaláljuk. A kiállítás legnagyobb és leglátványosabb részét a szépirodalmi művek foglalják el. Csupán Robinson- történetekből (az eredeti és annak nyomán íródott regényekből) két tárlóra valót is láthatunk. Köztük igazi kuriózum Csiszér-Ugróczy Ida „Anikó, a kis nő-Robinson” című kötete, 1889-ből. Az 19. század végére egyre színesebbé váló kalandos és meséskönyvek borítóin Münchausen báró, Gulliver, Don Quijote, Tamás bátya, Winnetou és Az utolsó mohikán mellett Dióbél királyfi, Fúró Feri és Dugó Dani, valamint Cilike és Csöppike csábítja lapozgatásra az olvasás barátait. A Gyermekvilág kincsei című kiállítás szeptember 23-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.