Közélet

Szanyi: mozgósítsák az Európai Polgári Védelmi Mechanizmust

Szanyi: mozgósítsák az Európai Polgári Védelmi Mechanizmust

2015. augusztus 13., csütörtök
Szanyi: mozgósítsák az Európai Polgári Védelmi Mechanizmust
Szanyi Tibor

Több európai parlamenti képviselővel együtt Szanyi Tibor felszólította az Európai Bizottság illetékes vezetőit és tagjait, hogy haladéktalanul mozgósítsák az Európai Polgári Védelmi Mechanizmust az egyre súlyosabbá váló menekültügyi gondok enyhítésére. Ezt az MSZP EP-képviselője közölte csütörtökön az MTI-vel.

A politikus közleménye szerint az EU- és az EGT-tagállamok, valamint számos balkáni ország és Törökország által már 2001-ben felállított szolidaritási és koordinációs rendszer a természeti és ember által kiváltott katasztrófák következményeinek azonnali, elsősegély jellegű elhárítását szolgálja. Ez a rendszer alkalmas a katasztrófák súlyosságának arányában, valós szükség szerinti beavatkozásokra - tette hozzá. Jelenleg eltérő feladatok vannak az európai célországokban, a tranzitországokban, illetve az olyan pontokon, ahol a menekültek váltakozó hullámai megrekednek. Magyarországon elsősorban a belépési adminisztráció, illetve az alapvető, elsődleges humanitárius segítség (víz, élelem, tisztálkodás, utazás, tájékoztatás) erősítése a feladat. Más országokban, különösen Görögországban és Bulgáriában az ott rekedt menekültek időleges ellátása okoz súlyos problémákat - írta a politikus. Az MTI megkeresésére az MSZP azt közölte, hogy

Szanyi Tiborral

együtt csatlakozott a kezdeményezéshez mások mellett a spanyol

Clara Eugenia Aguilera García

, az olasz

Kyenge Kashetu Cécile

, a svéd

Soraya Post

, a brit

Julie Ward

, valamennyien szocialisták, a horvát

Davor Skrlec

, aki a Zöldek képviselőcsoportjának tagja, a radikális baloldali olasz

Barbara Spinelli

, a liberális

Renate Weber

Romániából, illetve az olasz

Lara Comi

, a néppárti frakcióból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.