Írjon nekünk

Közélet

Sokféle fertőzést szűrtek ki a migránsoknál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

bevandorlok_begyujtese06kf

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a migránsok jelentenek-e járványveszélyt, és ha igen, mekkorát, mert teszteket csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit – írta a Napi Gazdaság. A Szegeden létesített egészségügyi áteresztő pontnál találkoztak már egy-két esetben TBC-s, HIV-es, bárányhimlős, maláriás, továbbá hepatitis megbetegedéssel is, de gyakoribb a rühesség.

Tbc-s vagy leprás beteget nem találtak eddig a migránsok között, viszont szifiliszt és hepatitis B-t több migránsnál is kimutattak, és HIV-, illetve hepatitis C-fertőzöttet, valamint hastífusz- és paratífusz-hordozót is azonosítottak már – tudta meg a Napi Gazdaság. A lap arról ír, hogy teszteket csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit, így azt továbbra sem lehet tudni, hogy a migránsok jelentenek-e járványveszélyt, és ha igen, mekkorát. Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól (OTH) azt a tájékoztatást kapták, hogy az idei első fél évben több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek el azoknál a migránsoknál, akik menekültstátusért folyamodtak. Ezek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel.

Jellemzően a következő fertőzésekre szűrik a migránsokat: tuberkulózis (tbc), HIV-fertőzés, szifilisz (luesz), hastífusz és paratífusz baktériumhordozó állapot, hepatitis B és C, lepra, illetve bőrparazita (tetű, bolha, atka). Csak trópusi körülmények között terjedő megbetegedésekre értelemszerűen nem szűrnek, olyan heveny fertőzésekre sem, amelyek az ideérkezésig már lezajlódhattak. Alapvetően a krónikus fertőzésekre van értelme szűrővizsgálatot végezni, illetve olyan megbetegedésekre, amelyek Magyarországon és a szomszédos európai országokban is előfordulnak – tették hozzá. A cikkben olvasható az is, hogy fertőzésgyanúval eddig két esetben vittek kórházba nagyobb számban migránsokat. A fővárosi Szent László Kórházba szállított félszáz menekült többségét rövid idő alatt kiengedték, a bent tartott két betegnél sem igazoltak semmilyen kóros elváltozást a mikrobiológiai vizsgálatok. A Szegeden kezelt 18 gyerek közül egynél rotavírust azonosítottak, a többieknél valamilyen bakteriális fertőzés okozhatott tüneteket.

A Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint a befogadóállomásokat működtető Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal augusztus 18-ig meghosszabbította annak a közbeszerzési eljárásnak a határidejét, amelyet háziorvosi, házi gyermekorvosi, nővéri szolgáltatásra és telefonos segítségnyújtásra írtak ki a bicskei, a vámosszabadi és a nagyfai befogadóállomásokra.

Szegeden is ellátják a migránsokat

Ahogy beszámoltunk róla, július 9-éig 6660 embert láttak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen létesített egészségügyi áteresztő pontján. A tapasztalatok szerint sok gyermek alultáplált, szűrtek ki fertőző betegeket is. Akkor hat orvos – háziorvosok, igazságügyi orvosszakértő, továbbá háziorvos- és igazságügyi szakértő rezidensek – és négy felcser teljesített szolgálatot a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség egészségügyi áteresztő pontján, ahol azóta bővítették az egészségügyi személyzet létszámát. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy általános megbetegedéseket, így például megfázást, tüdőgyulladást, magas vérnyomást és cukorbetegséget szűrtek ki, találkoztak már egy-két esetben TBC-s, HIV-es, bárányhimlős, maláriás, továbbá hepatitis megbetegedéssel is, de gyakoribb a rühesség.

Tbc-s vagy leprás beteget nem találtak eddig a migránsok között, viszont szifiliszt és hepatitis B-t több migránsnál is kimutattak – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=559449

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 13.

Közélet

Megrongálták a Dugonics téri ülőalkalmatosságokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Ráadásul tele vannak szeméttel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Baleseti szimulációt tartanak Szegeden az autómentes nap keretében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 20-án 11 órai kezdettel, a Huszár Mátyás rakparton.

Tovább olvasom

Közélet

10 kemény állítás és/vagy álhír Nemesi Pálról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szembesítettük Szeged független polgármester-jelöltjét a róla szóló álhírekkel, kemény állításokkal. Arra kértük, reagáljon ezekre!

Tovább olvasom

Aktuál