Írjon nekünk

Közélet

Röszkén is segédkeznek a MigSzolosok, közben az Indóház tér is megtelt migránsokkal

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

vona_migransok05kf

A nagyállomáson a MigSzol önkéntesei szerdán még nem tapasztalták a migránsok számának növekedését, csütörtökön délután azonban több százat szállítottak a vasútállomásra. Szalai Balázstól megtudtuk, a röszkei gyűjtőpontnál is segítenek, például az ott lévők buszokhoz irányításában, és természetesen vizet és élelmet is osztanak.

Szerdán még nem tapasztalták a MigSzol Szeged önkéntesei, hogy jelentősen növekedett volna az Indóház térről útra kelő migránsok száma, de csütörtökön kora délután már nagy volt a forgalom, egyre csak hozták buszokkal az embereket, akiket a peronra is felkísértek a rendőrök, és a számukra fenntartott kocsikhoz irányították a határsértőket.

Szalai Balázs, a MigSzol Szeged önkéntese elmondta, elkezdtek a röszkei gyűjtőponthoz is kijárni segíteni, mert úgy látták, hogy a rendőrségnek elkél a segítség, hiszen egyszerre kell védeniük a határsávot, összegyűjteniük az embereket és elszállításukról is gondoskodni. Szendvicseket és vizet is osztottak, valamint például abban is segédkeztek, hogy a buszokra kik szálljanak fel. „Abban segítettünk a rendőröknek, hogy elkezdtük szervezni a buszindulásokat, mert találkoztunk olyan emberrel is, aki reggeltől késő délutánig a gyűjtőponton volt, mert nem sikerült feljutnia addig egyetlen buszra sem” – mondta el portálunknak. Mivel időről-időre felgyűlik a szemét a gyűjtőpontnál, azt is megszervezték Szalai Balázsék, hogy a gyűjtőpontnál lévő határsértőkkel együtt szedték össze a szétdobált hulladékot. Megjegyezte, szerdán kezdtek el segédkezni a buszindulásoknál és a szemétszedés is új dolog, az önkéntesek még nem tapasztalták ki teljesen, hogy mibe lehet bevonni a buszra várakozókat. Tegnap egyébként viszonylag kevés bangladesi és pakisztáni volt a határnál, őket például külön csoportba ültették le, és amint jött egy busz, akkor közülük is választottak ki embereket, hogy lássák, őket is továbbszállítják tízes csoportokban a hangárhoz.

„Egészen csütörtök hajnali háromig kint voltam Röszke mellett, és kiemelném, hogy egy nagyon jó csapat rendőr volt a gyűjtőpontnál egész nap, nagyon jól együtt lehetett dolgozni velük. Semmilyen konfliktus nem volt a menekültek és a rendőrök között. Azt azért láttuk az egyenruhásokon, hogy kicsit megkönnyebbültek, hogy nem nekik kell például a buszindulásokat koordinálni és elmagyarázni az embereknek, hogy mennyit kell még várniuk” – fogalmazott.

migransok_vsaut02_gs

A MigSzol Szeged tagjai igyekeznek felkészülni arra is, hogy a nagyállomásra viszik majd ki buszokkal a feltartóztatott, majd regisztráción átesett migránsokat. A becslések szerint mintegy 600 embert szállítottak csütörtökön délután a vasútállomásra, őket rendőrök például Bicskére és Debrecenbe kísérik.

Az önkéntesek szénsavmentes ásványvizet, szendvicsalapanyagokat, így például szeletelt kenyeret, vajat, sajtot és uborkát szívesen fogadnak, illetve a tapasztalatok szerint a gyümölcsök közül az almának örülnek leginkább az emberek, ráadásul jól eltartható gyümölcsről van szó. A felajánlások sorában örülnének továbbá például sörsátornak is, amit kivinnének a röszkei gyűjtőponthoz, ahol bár mobil WC és szemetes van, sehova sem lehet behúzódni a mezőn a tűző nap elől.

Röszkén is segédkeznek a MigSzolosok, közben az Indóház tér is megtelt migránsokkalKLIKK: http://szegedma.hu/?p=563068

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 27.

Közélet

A hónap végéig várják a nevezéseket a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Közélet

Több mint száz troli- vagy villamosbaleset

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Valamivel kevesebb balesetnek voltak részesei az SZKT villamosai és trolijai 2019-ben, mint egy évvel korábban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Aba-Novák Vilmos képeiből nyílik kiállítás Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Álarc nélkül címmel, a magyar kultúra napján.

Tovább olvasom

Aktuál