Közélet

Rétvári: minden országnak joga van saját kultúrája megvédéséhez

Rétvári: minden országnak joga van saját kultúrája megvédéséhez

2015. augusztus 20., csütörtök
Rétvári: minden országnak joga van saját kultúrája megvédéséhez

Minden országnak legelőször saját kultúrája, szokásai és jogrendszere megvédéséhez van joga – mondta Rétvári Bence a Szent István-napi ünnepségen Egerben csütörtök este.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Dobó téren tartott rendezvényen úgy fogalmazott: Magyarország a történelem során és most is mindenkit szeretettel fogadott, aki a törvényeink betartásával, kultúránk tiszteletben tartásával gyarapítani akarta az országot. Azok azonban, akik nem a törvények betartásával érkeznek, akik nem gyarapítani akarják az országot, nem esnek a Szent István-i intelmek befogadó iránya alá – mondta

Rétvári Bence

. Az államtitkár úgy fogalmazott: augusztus 20-án nem elsősorban a magyar államiság létrejöttéről emlékezünk meg, hanem Szent István királyunkról. Szent István felismerte, hogy a magyar állam megtartásához szükséges a kereszténység felvétele. Szent azonban azért lett, mert először belül tért meg, maga ismerte fel egy pogány közegben, hogy az ő sorsa a kereszténység - mondta Rétvári Bence. Nemcsak a magyar államiság a fontos, hanem az a kiváló személyiség, Szent István király is, aki nélkül Magyarország talán a besenyő vagy az avar állam sorsára jutott volna – mutatott rá. Az államtitkár szólt arról is, hogy Szent István okos államférfiként a környező országokkal jó kapcsolatokat alakított ki, nem zárta el Magyarország külpolitikai kapcsolatait egyik irányba sem, hogy független, szilárd országot építhessen. Ugyanakkor, amikor – elsősorban nyugat felől – veszély fenyegette Magyarország szuverenitását, megvédte az országot. Rétvári Bence azt is mondta, hogy Szent István műve, az ezer évvel ezelőtt létrehozott megyerendszer még mindig áll, szemben az Európai Unió által felállított régiókkal, amelyek a mai napot sem élték meg. Úgy fogalmazott, hogy Szent István a hazát és a haladást egyszerre tartotta nemzetszervező eszménynek. Ha kellett, a haza érdekében szembeszállt Konrád német-római császárral, s amikor kellett, szembeszállt Koppánnyal is a haladás érdekében. A politikus emlékeztetett: az európai kultúra gyökerei a kereszténységhez nyúlnak vissza. "Mindaz, ami az európai gazdasági, kulturális életet, az államszervezést megteremtette, annak mind keresztény alapja van" – tette hozzá, majd azt hangsúlyozta: Európának újra fel kell fedeznie keresztény gyökereit, hogy a modernkori népvándorlás idején jobban tudja definiálni önmagát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.