Dóra gyógyvízre kaptak engedélyt, de ők sosem állították, hogy az van a medencékben – nyilatkozta a Partfürdő

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ujszegedi_partfurdo_szegedkemping
A SZEGEDma.hu megkereste Jávorszky Ivánt, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjét az ügyben, hogy miért kellett bezárni a Partfürdőt, milyen vízzel töltötték fel a medencéket, s mit tesznek azért, hogy újból látogathassák a szegediek a közkedvelt strandot. Kérdéseinkre végül a Partfürdőt irányító beosztottja, László György válaszolt egy közleményben. A nyilatkozat szerint engedélyt az OTH-tól addig kapták meg, amíg Dóra és Dóra II. gyógyvizet töltenek a medencékbe, habár a dokumentumban azt is írja a Partfürdő vezetője, hogy „mi sosem állítottuk, hogy Dóra vízzel töltjük a medencéket!” Az e-mailben történő felszólítást a Partfürdő vezetője nem tartja hivatalos iratnak, a kormányhivatal viszont igen.

Korábban megírtuk, a Partfürdő üzemeltetési szabályzatában feltüntetett adatok nem feleltek meg a valóságnak, így múlt csütörtök délután kiküldték az utolsó fürdőzőt is, a medencéket pedig leeresztették. A rendkívüli furcsaságokkal tarkított ügy kapcsán lapunk megkereste Jávorszky Ivánt, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjét az alábbi kérdésekkel.

A Szeged Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya közleménye szerint Dóra vagy Dóra II. gyógyvízzel kellett volna feltölteni a medencéket. Megerősítik-e, hogy ez alapján kapták meg az engedélyt? Ha igen, miért nem ezen gyógyvízzel töltötték fel a medencéket? Érdeklődtünk azon e-mailről, amelyet a kormányhivataltól kapott információk szerint múlt kedden küldtek ki, amelynek elolvasása után a strandot be kellett volna zárni, a Partfürdő medencéit mégis csak csütörtök délután eresztették le. Vajon miért? Jávorszky Iván korábbi nyilatkozata szerint folyamatban van a módosított szabályzat engedélyeztetése. Hol tart jelenleg az eljárás, milyen módosításokat nyújtottak be? A SZEGEDma információi szerint hosszabb távon mobil vízforgató berendezés felszerelése szükséges. Mennyibe kerülne ez az eszköz? Ha van szándéknyilatkozat a beszerzésére, mikor történik ez meg? Szeged közgyűlése támogatja-e az Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-t a mobil vízforgató berendezés beszerzésében?  Jávorszky Iván végül kérdéseinkkel a László Györgyhöz, a Partfürdő vezetőjéhez irányított minket, akinek nyilatkozatát szó szerint közöljük:

„Társaságunk rendelkezik 169-4/2010 sz. az OTH által kiadott vízforgató alóli felmentéssel, ami kimondja, hogy a vízforgató alóli felmentés mindaddig érvényes, míg a Dóra és a Dóra II. kút gyógyvizével történik a medencék töltése.

Társaságunk korábban ennek alapján nyújtotta be az üzemeltetési szabályzatát.
Az üzemelés megkezdése előtt többször egyeztettünk a Ligetfürdő Kt.-vel, tervezőkkel és sajnos sem technikailag sem kapacitásban nem megoldható a fent nevezett kutak vizével való üzemelés.
Ennek a ténynek a megállapítása után társaságunk a közfürdők létesítéséről és működéséről szóló 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet „3. § (4) A (2) bekezdés szerint: „felmentéssel nem rendelkező töltő-ürítő rendszerű medence a vízforgató berendezés felszereléséig a következő feltételekkel üzemeltethető:
a) az üzemeltető a medence vizének a külön jogszabályban kéthavonkénti gyakorisággal előírt bakteriológiai vizsgálatát legalább kéthetente köteles elvégeztetni, Szegedi népegészségügyi osztályvezető által részünkre rendelkezésre nyújtott dokumentumok közt szerepel az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai állásfoglalása is miszerint a fent említett kormányrendelet alapján a medencék üzemeltethetők.
A Szeged Megyei Jogú Város, mint tulajdonos is írásban adta a szándéknyilatkozatát miszerint támogatja a Partfürdő megnyitását és a vízforgatóval történő felszerelését.
Társaságunk e rendeletek alapján kezdte meg működését minden feltétel betartásával.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy mi sosem állítottuk, hogy Dóra vízzel töltjük a medencéket!

A vízkontingensét is hivatalosan termál kutakból rendeltük fürdővíz felhasználásra! A kutak azon kutak melyek közel 40 éven keresztül látták el e medencék vízszükségletét.
A működési szabályzat módosítását beadtuk melynek valóban van ügyintézési ideje.
Így a régi üzemeltetési engedély hatályát veszti és az új elfogadásáig az üzemelés valóban felfüggeszthető.
Bízom benne, hogy a szegediekre, idelátogatókra, valamint a fürdő dolgozóira való tekintettel a Szegedi Járási Hivatala sürgősségi eljárásban kezeli az ügyet” – áll a közleményben.

László Györgyöt a közlemény megérkezése után megkérdeztük arról, hogy ha július 28-án, kedden küldték ki a Partfürdő bezárásáról szóló, azonnal érvénybe lépő határozatot, miért nem zárták be korábban a strandot.

„A privát e-mail címemre kaptam a határozatot, az Ifjúsági Ház nem kapott üzenetet, s később kaptuk meg postán. Úgy gondolom, egy privát e-mail fiókra küldött határozat alapján senki nem járhat el. Elképzelhető, hogy már 28-án kiküldték az üzenetét, de csak 30-án olvastam el azt, aznap be is zártuk a Partfürdőt az ügyvezetővel történt egyeztetést követően” – válaszolta a SZEGEDma hírportálnak a Partfürdő vezetője.

Kormányhivatal: kedden elküldtük az e-mailt

„Július 28-án, kedden küldtük meg az e-mailt és egyben feladtuk levélben a Partfürdő vezetőjének, László Györgynek az értesítést az engedély visszavonásáról” – tudtuk meg Varga Mártától, Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetőjétől. „A jogszabály alól nem ad felmentést annak nem ismerete, hiszen a hivatalos iratnak minősülő, e-mailben küldött határozatból egyértelműen kiderül, hogy a levél elolvasása után azonnal be kell zárni a Partfürdőt” – tájékoztatta a SZEGEDma hírportált Varga Márta.

Járási tiszti főorvos: A gyógyvíz és rétegvíz nem ugyanaz!

A Magyar Nemzet Online is írt a Partfürdő ügyéről. Kovács Ferenc járási tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy a gyógyvízzel és a rétegvízzel történő feltöltésre más-más szabályok vonatkoznak. A gyógyvízzel való feltöltés esetén pont azon célból nem építenek be vízforgatót, hogy ne csökkentsék hatékonyságát, míg más víz használata esetén gyakoribb ellenőrzés és fertőtlenítés szükségeltetik – mondta el a tiszti főorvos.

Továbbra is sok a kérdőjel a Partfürdő bezárása ügyében. Nem tudni, hogy mikor nyithat ki újra a strand – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=557788

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 5.

Előző sztori

Magyar-orosz kormányfői találkozó lesz vasárnap Kazanyban

Következő sztori

Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi