Kultúra

Ópusztaszeren mond ünnepi beszédet az igazságügyi miniszter

Ópusztaszeren mond ünnepi beszédet az igazságügyi miniszter

2015. augusztus 18., kedd
Ópusztaszeren mond ünnepi beszédet az igazságügyi miniszter
augusztus20_opusztaszer49_gs

Trócsányi László, a kormány igazságügyi minisztere lesz a szónoka az idei ópusztaszeri Szent István-napnak. Az államalapítás ünnepére idén is látványos hagyományőrző és szórakoztató programokkal készül a Nemzeti Történeti Emlékpark. A magyarság együvé tartozását is szimbolizáló emlékhely és a Feszty-körkép ezúttal is ingyenesen látogatható.

Szent István napja minden évben az egyik leglátogatottabb esemény Ópusztaszeren, ahol az

Anonymus

szerint a magyar állam született. Ezúttal is ezreket várnak az államalapítás ünnepére szervezők. A parkban idén sajátosan keveredik a tradíció és a modernség. A skanzen és a Nomád Park már ismert hagyományőrző programjai mellett, mint például a kenyérsütés, vagy a nemezelés most mindenki megtekintheti a legújabb látványosságokat is. Az alig egy hónapja átadott, multimédiás eszközökkel is felszerelt megújult Rotundában bárki készíthet magának középkori birtokadományozó levelet,

Árpád vezérré

válhat, vagy közös fotóra kerülhet

Feszty Árpáddal

, de fel lehet próbálni a végvári vitézek sodronyingét is. A Látogatóközpontvetítőtermében a részesei lehetünk a Pozsonyi csatának vagy megismerhetjük a legendás betyárkirály,

Rózsa Sándor

történetét is. Szent István-napi megemlékező ünnepségdélután, 13 órától kezdődik az Árpád-emlékmű előtt, ahol

Trócsányi László

, igazságügyi miniszter mondja el gondolatait. A megye legrangosabb elismeréseit Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke,

Kakas Béla

adja át. Az új kenyeret

Kondé Lajos

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke áldja meg. Az ünnepségen közreműködik

Borovics Tamás

Kaszás Attila-díjas színművész és az ÓNTE zenekar A Szent István-napon ebben az évben is lesz véradás, a Magyar Vöröskereszt szervezésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.