Közélet

Nemesi Pál: Csongrád megye jövője is múlik az uniós ciklus sikerességén

Nemesi Pál: Csongrád megye jövője is múlik az uniós ciklus sikerességén

2015. augusztus 12., szerda
Nemesi Pál: Csongrád megye jövője is múlik az uniós ciklus sikerességén
nemesi_pal01_gs

Gazdasági értelemben az illegális migráció nem befolyásoló tényező Csongrád megyében – nyilatkozta portálunknak Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, akivel arról is beszélgettünk, hogy Csongrád megye sikerének kulcsa, hogy a vállalkozások éljenek a 2020-ig tartó EU-s költségvetési ciklus adta lehetőségekkel, utána ugyanis nagyságrendekkel kevesebb forrás fog hazánkba érkezni.

- A Csongrád megyei építőipar felemás helyzetéről nyilatkozott a VIII. Nemzetközi Építésügyi Konferencián nemrégiben. Látszik-e valamilyen pozitív elmozdulás?

- A megyei építőipari statisztika a magas- és mélyépítés tekintetében egyaránt csökkenő tendenciát mutat, az ELI beruházást leszámítva nincs jelentősebb projekt. Ráadásul a Csongrád megyében zajló nagyberuházásokban nem nagyon vesznek részt helyi cégek, gondoljunk csak az ELI lézeres kutatóközpont építésére, ahol mindössze két-három helyi vállalkozás dolgozik többszörös alvállalkozóként. Azzal, hogy az autópálya építés is kifut az idén, azt láthatjuk, hogy az országos átlaghoz képest az építőipari statisztika teljesítményértéke csökken, a beruházási index idén lejtmenetet mutat. Ezt leszámítva úgy gondolom, hogy Csongrád megye akár szép jövő elé is nézhet, de ennek az a feltétele, hogy a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban minél hamarabb megnyíljanak a pályázati források. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok vállalkozás várakozó állásponton van, koncepcióik és elképzeléseik vannak, csak a kiírásokra várnak. Amennyiben megnyílnak a források, akkor van realitása annak, hogy a beruházások vonatkozásában tapasztalható csökkenő tendencia megforduljon a magasépítésben.

- Mi a helyzet az ipar egyéb területeivel?

nemesi_pal03_gs

- Csongrád megye jól teljesít, elsősorban az élelmiszer-ipari feldolgozásban,

a Sole-Mizo Zrt. 1,8 milliárdos beruházása

most zárult,

a szentesi Hungerit Zrt. tavaly év végén 1,7 milliárd forintos fejlesztéssel

új élőállat-fogadó és -beszállító rendszert alakított ki, most is a pályázati kiírásokra várnak, már kész tervekkel rendelkeznek. Megyénkben kiemelkedő a gumiipar is, jelenleg is fejleszt a szegedi gyár, a makói társaság már befejezett egy beruházást, de újabb bővítést is terveznek. Az energiaiparnak is vannak kész projektjei, elsősorban termál- és a napenergia hasznosításával kapcsolatban. Megyénkben nem lehet figyelmen kívül hagyni a Szegedi Tudományegyetemnek a jelenlétét, az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés terén végzett munkáját, azonban meg kell jegyezni, hogy az elért eredményeknek a gazdaságba való átültetése meglehetősen karcsú… Igaz a kutatóhelyek számában jól állunk, de mindannyiunknak azon kell dolgoznunk, hogy az elért eredményeket ugyanilyen arányban hasznosítani tudjuk a gazdaságban. Köztudott, hogy az ELI lézeres kutatóközpont mellé megépül egy tudáspark is, és azt gondolom, hogy ez pozitív elmozdulást hoz ezen a területen is a jövőben, vagyis sok tekintetben jók a kilátásaink.

- Ha már az SZTE-t és a képzést említette, hogyan állunk szakemberekkel?

- Sajnos elmondható, hogy míg korábban csak néhány szakmában, ma már valamennyi ágazatban hiány van a jó szakemberekből. Azt is meg kell jegyeznem, hogy ennek a helyzetnek a kezelésére jelenleg nem rendelkezünk ötletekkel, megoldási javaslatokkal. A cégek folyamatosan arról számolnak be, hogy a jól képzett munkavállalók elhagyják a vállalatot, és sok esetben még csak nem is Magyarországon belül keresik a boldogulásukat.

- A kamarának mi a szerepe ebben a folyamatban, mit tehet azért, hogy kellő számú és a gazdasági igényekhez igazodó szakember legyen?

- A szakképzésnek úgymond a felügyelete, illetve a gyakorlati képzések kamarai szervezésben működnek. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságot a kamara elnököli, s itt határozzák meg például a beiskolázási keretszámokat is. Kapcsolatban állunk a munkaügyi központtal is, így tudjuk, hogy milyen szakmákban keresnek a vállalkozások munkaerőt, másrészt a kamarai adatbázis alapján tudjuk, hogy ki milyen tevékenységet folytat, és mire van igénye. Összességében az, hogy milyen létszámban és milyen területekben történjenek képzések az számunkra átlátott, felügyelt és menedzselt a minisztériumok felé. A felsőoktatás szintjén azonban nem rendelkezünk ekkora lehetőségekkel és feladatokkal, de országosan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogalmazta meg azokat az igényeket, közvetítette a gazdasági szereplők kívánalmait. Területi kamarai szinten is természetesen van kapcsolatunk a felsőoktatási intézményekkel, elsősorban a felnőttképzés területén. Arra számítok, hogy hamarosan előrelépés fog történni a kamarák és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatban, nevezetesen hogy a gazdaság részéről megfogalmazott igényeket helyi szinten a kamarák fogják kommunikálni az intézmények felé. Ennek azonban még előtte állunk.

nemesi_pal04_gs

- Igaz, az európai uniós pályázatok zömére még várni kell, a GINOP esetében pedig köztudott, hogy a termelési kapacitás bővítésére fókuszálnak a kiírások, mégis eddig milyen visszajelzések érkeztek a Csongrád megyei cégektől, elégedettek-e azzal, hogy milyen célokra lehet forrásokat igényelni?

- Nagyon helyes elgondolásnak tartom, hogy az uniós források legalább 60%-át a cégek gazdaságfejlesztésre, a termeléskapacitás növelésére és a foglalkoztatás bővítésére használhatják fel. Azt gondolom, mivel ez az utolsó olyan pénzügyi ciklus, amikor ilyen nagyságrendű forrást hívhat le hazánk, rendkívül fontos, hogy ennek a hasznosulása termelőtevékenységre fordítódjon. Ugyanakkor mi abban látunk egy pici problémát, hogy a hazai vállalakozások – elsősorban a kis- és középvállalkozások – még nem rendelkeznek talán olyan felkészültséggel, hogy közép- és hosszú távú terveik, piaci stratégiáik, fejlesztési tervi legyenek. Természetesen jó irányba indult ezeknek a cégeknek a fejlődése, felkészítése, de azt látom, hogy ezen a területen még nagyon sok munka van, például a kamarának is. Mi akkor lehetünk igazán sikeresek, ha ezek a források valóban ide fognak megérkezni. Megyénkben van néhány olyan vállalkozás, amelyek a GINOP-os kiírásokon is indulnak, de a térségünkben működő önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, érdekképviseleteknek és vállalkozásoknak az az érdeke, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, amivel az érdeklődés középpontjába helyezhetjük az EU-t, és el tudjuk hitetni a vállalkozásokkal azt, hogy ez valóban az utolsó lehetőség, amivel nekik élniük kell.

- Tisztában vannak azzal az érintettek, hogy ez egy utolsó lehetőség, és 2020 után nem lesz annyi uniós forrás, mint amennyit 2020-ig lehívhat hazánk?

- Minden fórumon kommunikáljuk ezt, de talán még nem jutott el minden vállalkozáshoz az, hogy pályafutásuk során igenis most vannak olyan lehetőségeik, amelyekre a jövőben nem lesz példa. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara foglalkozik például tanácsadással is, vállalkozásfejlesztéssel, szűkebb körben egy-egy területre fókuszálva képzéseket és szakmai napokat szervezünk, s ezen fórumok mindegyikén hangsúlyozzuk a jelenlegi európai uniós ciklus fontosságát is.

nemesi_pal02_gs

- A térségünkben jelentkező illegális migráció visszaveti-e a beruházási kedvet? Érkezett-e ezzel kapcsolatban megkeresés vagy bármiféle információ a kamarához?

- Kamaránkat eddig nem keresték meg ilyen ügyben, és nem érzékeltük azt sem, hogy emiatt egy meglévő üzleti kapcsolat felbomlott volna, netán a térségünkben beruházó meggondolta volna magát az illegális migráció miatt. Beszélgetések során természetesen felmerül ez a téma, látjuk, olvassuk a híreket, de gazdasági értelemben nem befolyásoló tényező.

Csongrád megye sikerének kulcsa, hogy a vállalkozások éljenek a 2020-ig tartó EU-s költségvetési ciklus adta lehetőségekkel - Nemesi Pállal beszélgettünk. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=559049

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.