Közélet

Navracsics: Szent István öröksége lehetővé tette a túlélést hazánknak

Navracsics: Szent István öröksége lehetővé tette a túlélést hazánknak

2015. augusztus 20., csütörtök
Navracsics: Szent István öröksége lehetővé tette a túlélést hazánknak

Szent István öröksége, a kereszténység és az államiság lehetővé tette a túlélést hazánk számára a legnagyobb válságok időszakában is – jelentette ki az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a veszprémi augusztus 20-ai ünnepségen csütörtökön.

Navracsics Tibor

kiemelte: államalapító királyunk abban hitt, hogy Magyarországnak csak Európához tartozva van jövője, ami nem pusztán földrajzi, hanem politikai hovatartozást is jelent. Magyarország az évszázadok során megőrizte államiságát és emellett az európai nemzetek békés együttműködését választva mára részt vehet a döntéshozatalban, alakíthatja Európa jövőjét – hangsúlyozta az uniós biztos.

Szent István

az első keresztény magyar király, akinek európai létünket köszönhetjük, hiszen ő volt az, aki megadta a magyarok létének és lelki életének kereteit, az akkori magyar lelki alkattól látszólag idegen kereszténységet és államiságot – fogalmazott Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy a magyarok nehezen fogadták el a görög és latin kultúra közvetítésével hozzánk eljutó kereszténységet. Navracsics Tibor felidézte: Koppány és István vezetésével Veszprém közelében zajlott az a csata, amely eldöntötte hazánk jövőjét: eldöntötte, hogy Magyarország keresztény ország lesz, az itteni kereszténység pedig magyar kereszténységgé lesz. A Szent István által meghonosított állami intézmények jobbára frank, germán közvetítéssel jutottak el hozzánk, akkoriban sokan úgy vélték, hogy meg kell maradni az állam előtti szerveződési formáknál – foglalta össze Navracsics Tibor. Az elmúlt ezer évben azonban az államiság és a kereszténység "nagyon is magyarrá lett" – szögezte le. A magyarság ezeréves vágya pedig az Európához tartozás, amely nem alávetettséget jelent, hanem azt, hogy egyenrangú tagként kiállhatunk az igazunkért, elmondhatjuk véleményünket - fűzte hozzá. "Tedd az országot szabaddá, hogy élhessen a törvényei szerint" – idézte Navracsics Tibor Szent István király Imre herceghez írt intelmét. Szent István tudta, ahhoz, hogy a szabadság és a függetlenség létrejöhessen, először rendnek kell lennie – hangsúlyozta. Azt a rendet teremtette meg, amely lehetővé tette, hogy szabadon élhessünk Európa nemzetei között, és bár az együttműködés mára sok hibával terhelt, nekünk kötelességünk, hogy ne csak a "jó időkben", hanem a nehéz időszakokban is része maradjunk a közösségnek. A magyaroknak tudásuk legjavát kell adni ehhez az együttműködéshez, hogy bebizonyítsuk, nemcsak a múlt és a hagyomány alapján vagyunk Európa egyik legkiválóbb nemzete, hanem a jelenben is mi vagyunk az egyik legtehetségesebb nép, amely sokat tehet Európa jövőjéért, így maradhatunk méltóak Szent István örökségéhez – fogalmazott Navracsics Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.