Kultúra

Mintegy kétszázezer látogatója volt a Művészetek Völgye fesztiválnak

Mintegy kétszázezer látogatója volt a Művészetek Völgye fesztiválnak

2015. augusztus 2., vasárnap
Mintegy kétszázezer látogatója volt a Művészetek Völgye fesztiválnak

Tíz nap alatt mintegy kétszázezer ember vett részt a 25. Művészetek Völgye programjain - tájékoztatta a fesztivál főszervezője a vasárnapi záró napon az MTI-t.

Jakab Natália

elmondta, hogy a Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden zajló fesztiválra idén rekordszámú jegyet adtak el. Hozzátette, a tavaly elindult változásoknak köszönhetően a rendezvény nemcsak sikerrel tartotta meg eddigi közönségét, hanem - mint azt a részvételi adatok is bizonyítják - új rétegeket is meg tudott szólítani. A három település mintegy hetven helyszínén több mint 1500 program zajlott tíz napon keresztül. Ezek közül harminc saját szervezésben, számos falusi udvar és porta pedig a fesztivállal együttműködve várta vendégeit. A főszervező elmondta, hogy idén a huszonöt éves jubileumra életre hívtak több régi legendás helyszínt: újra szólt a zene a taliándörögdi Klastromnál és élettel telt meg a Gástya-árok is. Hozzátette, az elmúlt éveknél nagyobb hangsúllyal jelentek meg a színházi előadások a fesztivál programjában: fellépett Pintér Béla és Társulata, sokakat vonzott az idén először kialakított Momentán Udvar, a családok egyik kedvence pedig a Kaláka Versudvar volt. Vigántpetend nemcsak a Hello Wood installációit fogadta be, de számos komolyzenei koncertnek is helyet adott. Itt léptek színpadra az opera nagykövetei -

Laczó András

,

Sánta Jolán

,

Csonka Zsuzsanna

- és

Rákász Gergely

is orgonakoncertjét is itt hallgathatták az érdeklődők. Kiemelt érdeklődés kísérte a népi hagyományőrzés zászlóshajóját, a Muharay Udvart, a Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza és a Kobuci Kert együttműködésében megvalósult Folk Udvarban pedig hajnalig tartó táncházakat rendeztek. A Design Terminál helyszíne és a Harcsa Veronika Udvar programjai telt házzal zajlottak, csakúgy mint a Modern Art Orchestra és

Hajós András

vagy

Hobo

és barátainak fellépései. A Művészetek Völgye a kezdetektől fogva magában hordozta a közös zenélés és az improvizálás üzenetét, és jó volt látni, ahogy a zenészek egymás programjaiba is bekapcsolódtak, egyedivé téve az itt elhangzó produkciókat - jelentette ki a főszervező. A jubileumi, 25. Művészetek Völgyét vasárnap este a Quimby zenekar koncertje zárja. Jakab Natália arról is beszélt, hogy már most megkezdődik a jegyárusítás a jövő évi fesztiválra, így a közönség előre is bizalmat szavazhat a Művészetek Völgyének, egyfajta stabil alapot biztosítva a 2016-os rendezvénynek. A negyedszázados jubileumát ünneplő Művészetek Völgye rendezvényein az elmúlt években több mint ötvenezer fellépő vett részt 2,5 milliós közönség előtt. A fesztivál történetének 25 éve alatt a résztvevők több mint 60 hektoliter vért adtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.