Kultúra

Mindszenten állítanak ki a szentesi fotósok a Magyar Fotográfia Napján

Mindszenten állítanak ki a szentesi fotósok a Magyar Fotográfia Napján

2015. augusztus 19., szerda
Mindszenten állítanak ki a szentesi fotósok a Magyar Fotográfia Napján

A mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban nyitja meg Nagy István fotóművész, a Szentesi Fotókör vezetője a Szem című kiállítást augusztus 28-án, pénteken.

A tárlaton Albert Béla (Kiskunfélegyháza), Apró Mária (Mindszent), Bakó Ildikó (Szentes), Gálfalvyné Hilda (Szentes), Györgyi László (Szentes), Kiss János (Mindszent), Kozma Anita (Szentes), Králik Emese (Szentes), Levendovics György (Szentes), Marton Ferenc (Mindszent), Nagy István (Szentes), Német Gabriella (Csongrád), Pusztai Péter Pál (Szentes) és Szaszkó Antal (Kunszentmárton) alkotásai láthatóak. A kiállítás megtekinthető: 2015. szeptember 11-ig. A szentesi alkotócsoport már 2009-ben is kapott meghívást Mindszentről. A most bemutatott kollekció korábban nagy sikert aratott a lengyelországi Łódz városában, illetve - néhány szerző alkotásával kiegészítve - a romániai Aradon és a szerbiai Újvidéken. Az alkotók a szem témakört szó szerinti, illetve átvitt értelemben járták körül. A 37 kép egyetlen apró részlettől eltekintve kizárólag fekete-fehér, így erősítve a mondanivalót. A külföldi visszajelzésekből is kiderült: a fotográfiát kedvelő közönség szereti a szentesiek olykor meghökkentő, humoros, sokszor rendhagyó látásmóddal készült alkotásait

A Magyar Fotográfia Napja

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának évenkénti megünneplését. 1840. augusztus 29-én (mindössze egy évvel a fotográfia megszületése után) először készült Magyarországon nyilvános eseményen fénykép. Ezen a napon a Magyar Tudományos Akadémia elődje, a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlésén Vállas Antal, az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós Daguerre eljárásával a Dunát és a Királyi Várat vette fel egy megvilágítás előtt fényérzékennyé tett, ezüstözött rézlemezre"miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek.".Az első magyar dagerrotípiák évében már megrendezték az első hazai fotókiállítást is. Ezt követően folyamatosan nyíltak dagerrotípia-műhelyek, s megjelentek az első fényképészeti lapok. A Magyar Fotográfia Napján a fotográfia feltalálásának kezdeteire, a fényképezés jelentőségére, valamint a fotográfiának a kultúra fejlődésére gyakorolt hatására is emlékezünk. Ezt a napot országszerte kiállításokkal és szakmai rendezvényekkel ünneplik, s ezen a napon adják át évente Az év fotográfusa díjat és Az év fotóművészeti alkotócsoportja címet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.