Megnyitották az Afrika-kiállítást a Móra Ferenc Múzeumban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

afrika-kiallitas17kf

Az év végéig megtekinthető tárlat középpontjában Afrika élővilága és néprajzi kultúrája áll.

A kiállítás első részének egy héttel ezelőtti megnyitása után ma a teljes tárlatot birtokba vehették a látogatók. A megnyitó ünnepségen a legkisebbektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát.

„Afrika mindenkinek a gyermekkori emlékeiben ott él” – vélekedett a kiállítás témájáról Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. Azt tanácsolta, akinek nem volt elegendő a tárlat a földrészről, mindenképp látogasson el a vadasparkba.

„Ami nálunk véget ér, az egy múzeumban folytatódik” – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark vezetője, akitől megtudhattuk, az intézményében elhullott állatokat egy-egy múzeum számára ajánlják fel preparálási célra. Úgy gondolja, a múzeum és a vadaspark célja közös: természettudatos emberek nevelése.

A megnyitóra a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar ütős szekciója varázsolt afrikai hangulatot, sőt be is mutatták zeneszerszámaikat az érdeklődő közönségnek.

Számtalan állatpreparátum tekinthető meg a kiállításon, így olyan számunkra kevésbé ismert állatok fejei is, mint a nagy kudué, az impaláé, a jávorantilopé, csíkos gnúé, panyókás sakálé. A 350 kilós afrikai elefántfej mellett több oroszlánkoponya, sőt orrszarvúkoponya is látható. Két híres vadász anyagából is állítottak ki, Kittenberger Kálmántól egy dedikált könyvet és egy földi malac csontvázát, Almásy Lászlótól, az „angol betegtől”, Rommel katonájától pedig egy bivalykoponyát. A tárlatot színesebbé teszik a bemutatott vadászpuskák, Márffy János őslakókról készített grafikái és egy maszáj ház is. A december 31-ig megtekinthető kiállítás kurátora Varga András.

no images were found

Elefánt, oroszlán, kudu és jávorantilop – Afrika beköltözött a Móra-múzeumba. Részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=558311

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 7.

Előző sztori

NFM: a jövő év első felében indulhat az újabb vasútfejlesztés

Következő sztori

800 kiló dinnye vár mindenkit Mórahalmon!