Közélet

Máig nem ismerjük a második világháborúban eltűnt magyar katonák pontos számát

Máig nem ismerjük a második világháborúban eltűnt magyar katonák pontos számát

2015. augusztus 31., hétfő
Máig nem ismerjük a második világháborúban eltűnt magyar katonák pontos számát
donkanyar

Az elesettek és a hadifogságba kerültek mellett az egyes háborús konfliktusok áldozatai közé tartoznak azok a katonák, akik soha nem tértek s a sorsukat se ismerjük. A tegnapi nap, augusztus harmincadika 2000 óta az eltűntek világnapja a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kezdeményezésére.

Évente százezrek tűnnek el egy-egy fegyveres konfliktus nyomán, katonák és civilek egyaránt. Magyarország – szerencsére – immár hetven éve nem élt át háborús konfliktust, így az eltűntek világnapja alkalmából a második világháború ismeretlen sorsú magyar katonáinak nyomába eredtünk,

Kiss Gábor Ferenc

történész segítségével.

„Kis munka” – bárki megfelel

„Sokszor összemosódik az eltűntek kérdése a hadifoglyok számával, az is egy becslés, hogy hányan estek hadifogságba, ugyanis több tízezer katona ismeretlen körülmények között válhatott hadifogollyá, s így nem ismerhetjük a sorsukat, ezért soroljuk őket az eltűnt kategóriába” – ismertette Kiss Gábor Ferenc. Ebben az időszakban a szovjet nyilvántartások–magyar katonák és civilek szempontjából elsősorban, sőt a háború utolsó hónapjait eltekintve kizárólag szovjet hadifogságról van szó - nagyon esetlegesek. A hadifoglyok számának meghatározását az is nehezíti, hogy sok esetben becslésekre tudunk csak hagyatkozni, ugyanis megkerülhetetlen a "malenkij robot" fogalma, ami arról szól, hogy erre hivatkozva hazánk civil lakosságából is több százezer embert vittek el a Szovjetunióba, sokukat hadifogolyként kezelve. Budapest ostroma idején a helyi közlekedési vállalat egyenruhás dolgozóit és a rendőröket is fogságba ejtették, mivel egyenruha volt rajtuk.

„A második világháborúban fogságba esett magyar katonák száma körülbelül hatszázezerre tehető, s ehhez járul mintegy négyszázezer fogságba esett polgári személy”

– mondta el a történész. Mivel az összes hadifogoly számát illetően is csak becsléseket tudunk mondani, így nehéz meghatározni az eltűntek számát, a hadifoglyok közül is mintegy kétszáz ezer fő, akik soha nem tértek haza, s pontos sorsuk ismeretlen. Körülbelül négyszázezer ember került haza a fogságból. Kiss Gábor Ferenc az adatok megbízhatatlanságára hozta fel példaként, hogy Budapest 1944-45-ös elhúzódó ostromát szovjet parancsnok úgy indokolta, hogy a magyar fővárost védő magyar-német haderő száznyolcvan ezer főből áll, ehhez képest a védők száma alig tett ki nyolcvanezerre katonát. „Azért mondtak száznyolcvanezret, hogy indokolható legyen Sztálin előtt, hogy miért tartotthárom hónapig Budapest ostroma. De ezzel az probléma, ha száznyolcvanezer fő volt a védők száma, akkor nagyságrendileg annak megfelelő számú hadifoglyot kelletprodukálni, a főváros bevétele után többek közt ezért vittek el a civileket is” – fejtette ki Kiss Gábor Ferenc.Az elhurcoltak közül sokakat a Szovjetunióba szállították, de egy jelentős részük nem is jutott el odáig, hanem az úgynevezett gyűjtőtáborokban haltak meg például Máramarosszigeten vagy Temesváron, s ez is nehezíti az adatok pontosítását. Az útközben bekövetkező szökések vagy halálozások ellenére a hadifoglyok létszámát tartaniuk kellett a szovjeteknek, így volt rá példa, hogy a vasúti átjáró sorompójánál álló apát és fiút is felrakták a vonatra és vitték Szibériába, mert hiányzott a létszám, de volt, összeszedtek vasutasokat is. Ha valaki megszökött vagy meghalt, az esetben nem jelentett problémát a szovjetek számára az, hogy olyanokkal pótolják, akiket útközben szedtek össze.

Meg nem becsült felmenők

A hadifoglyok kaptak kárpótlást, közülük is azok, akik Magyarországon bejelentkeztek, azt is csak a rendszerváltás után, mivel a szocialista rendszerben a Horthy-hadsereg katonái nem számíthattak megértésre, ők ugyanis egyértelműen egy ellenséges országot, Németországot szolgálták. „Sajátos tudathasadásos állapot jellemezte ezt a korszakot, mert ha egy magyar ember kezébe vesz egy a rendszerváltás előtt megjelent meg,a második világháborúról szóló történelemkönyvet, egyértelműen azt olvashatja, hogy a magyarok számára a Szovjetunió oldalán volt igazságos a harc, ily módon áruló volt az ember összes felmenője, aki a szovjetek ellen fronton harcolt” – világított rá Kiss Gábor Ferenc. A szocialista emlékezetpolitikaáldozatai ezek a veteránok, volt hadifoglyok és hősi halottak, a korabeli politika kritikai nélkül a Szovjetuniót állította be pozitívnak és mindenkit, aki ellene harcolt, negatívnak, így kárpótlás sem járhatott azon magyaroknak, akik a „hős szovjetek” ellen harcoltak.

"A második világháborúban fogságba esett magyar katonák száma körülbelül hatszázezerre tehető, s ehhez járul mintegy né...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.