Közélet

Magyarország jövőjéről vitatkozott Kövér László és Schiffer András (FRISSÍTVE)

Magyarország jövőjéről vitatkozott Kövér László és Schiffer András (FRISSÍTVE)

2015. augusztus 8., szombat
Magyarország jövőjéről vitatkozott Kövér László és Schiffer András (FRISSÍTVE)
Schiffer András; Kövér László

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Schiffer András, az LMP társelnöke részvételével, Hogyan tovább, Magyarország? címmel tartottak pódiumbeszélgetést a III. Ökopolisz Nyári Akadémián szombaton Felsőtárkányban.

Kövér László

elmondta: 1990 után a kommunizmus kisöpréséhez szükséges minimális konszenzus sem jött létre a rendszerváltó erők között. Szerinte ez vezetett oda, hogy 2006-ra "polgárháborús állapotok" alakultak ki Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc

szándéka tömeges utcai erőszakba forduló megmozdulásokra, ennek nyomán pedig demokráciakorlátozó intézkedések meghozatalára irányult. Ennek nyomán került az ország mélypontra - mondta a fideszes politikus. Szavai szerint az 1990 előtti kurzus MSZP-be és az SZDSZ-be átlépett képviselői nem voltak hajlandók elismerni az újonnan színpadra lépett politikai erők legitimitását.

Schiffer András

arra emlékeztetett, hogy a rendszerváltáskor a régi nomenklatúra elitje békésen gazdasági hatalommá válthatta politikai hatalmát át országosan és helyi szinten. Az LMP társelnöke rámutatott: a külföldi tőke és a volt kommunista tőkések között létrejött kiegyezés eredménye az a fejlődési pálya, amely az egész felzárkózási projekt bukását eredményezte Magyarországon. Olyan, a térségben egyedülálló gazdasági szerkezet alakult ki, amely a multinacionális szektor fölényét eredményezte. Az ellenzéki politikus kitért az ügynöklisták kérdésére is. Szerinte "ki kell tenni az asztalra", hogy 1990 után a médiában, gazdaságban, a rendszerváltó pártokban pozíciót szerzők között ki voltak szereplői az állambiztonsági hálózatnak. A házelnök Schiffer András szavaira reagálva kijelentette: nincsenek és nem is voltak ilyen ügynöklisták. Hozzátette: szelekció és differenciálás nélkül nem lehet ezt a kérdést rendezni. Schiffer András azt mondta: az elmúlt öt év során az ország oda jutott, hogy aki helyben próbál meg boldogulni, de nem fideszesként tartják nyilván, elesik a lehetőségektől. Kövér László arról is beszélt, hogy a demokrácia az elmúlt több mint húsz évben a konszenzus hiányában rossz útra csúszott, ennek egyik oka pedig az engesztelhetetlen, arrogáns szembenállás, amikor mindig mindenki a legsarkosabb véleményt fogalmazza meg. Szerinte a baloldal a 20. század eleje óta nemzetgyűlöletből táplálkozik. Ebben pedig egyre kevesebb a magyar specifikum, az egész európai baloldal nemzet- és kereszténygyűlölő. Ugyanakkor a kezdetektől bevándorláspárt is, aminek magyarázata, hogy a lassan elkopó eredeti bázisuk pótlását látják a betelepülőkben - mondta. Ezzel szemben Schiffer András úgy fogalmazott, hogy a haza üdvét egy egymás érveire nyitottabb politikai stílus szolgálná, amely elvezethet a konszenzushoz is. Az egészpályás letámadás politikája azonban nem ebbe az irányba hat, bár az ellenfelek minősítésének is van teremtő ereje - mondta. Schiffer András szerint napjainkban az elnyomás és a kizsákmányolás alapvetően globális és multinacionális keretek között zajlik, ami nemcsak az alávetett emberek számára jelent fenyegetést, hanem a nemzeti keretek fölrúgásához is vezethet. A házelnök szavai szerint mára már tarthatatlanná vált a helyzet Európában, megbukott az európai jóléti rendszer és teljes káosz fenyeget. Utolsó utáni pillanatban járunk, hogy újrafogalmazzuk európai identitásunkat, amihez a "kályhát", az alapkövet a család jelenti. Csak így tudunk felépíteni egy új Európát - mondta. Az LMP-s politikus ezzel összefüggésben felvetette, hogy a Fidesznek is harcolnia kellene azért, hogy a termőföldeket kivegyék a tőke szabad áramlásának hatálya alól, ám ennek Kövér László szerint jelenleg nincs realitása.

Egy Magyarország jövőjéről szóló vitában csapott össze egymással Schiffer András és Kövér László - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=558602

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.