Közélet

Magyarellenes nyelvtörvény elfogadását kezdeményezte egy román független képviselő (FRISSÍTVE)

Magyarellenes nyelvtörvény elfogadását kezdeményezte egy román független képviselő (FRISSÍTVE)

2015. augusztus 31., hétfő
Magyarellenes nyelvtörvény elfogadását kezdeményezte egy román független képviselő (FRISSÍTVE)

A magyar nyelvhasználat korlátozását célzó törvénytervezetet terjesztett be hétfőn a bukaresti parlamentben Bogdan Diaconu, az Egyesült Románia Párt (PRU) alapítója, aki a kormányzó Szociáldemokrata Pártból (PSD) való tavalyi kilépése óta független képviselőként politizál.

A törvénytervezet megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban. Előírná, hogy a települési vagy megyei képviselőtestületek üléseit kizárólag románul tartsák, "hivatalos tolmácsolást" biztosítva az "idegen meghívottaknak és a román állampolgársággal nem rendelkező résztvevőknek". A PRU törvénykezdeményezésének elfogadása esetén "közérdekű feliratot" csak románul lehetne feltüntetni Romániában. A tervezet indoklása szerint a magyar kisebbség képviselői "visszaéltek" a 2001-ben kiadott közigazgatási törvénnyel, "elüldözték" a román nyelvet bizonyos közösségekből, "mintha egy idegen államhoz tartoznának". A törvény azt célozza, hogy a románok "ne érezzék idegeneknek magukat saját országukban", a kisebbségek által lakott térségekben - írta a kezdeményező. Romániában múlt héten egy internetes fórumon, majd a médiában is vita alakult ki arról, miért olvasható magyarul is a Helyi Rendőrség felirat a székelyudvarhelyi önkormányzathoz tartozó rendfenntartók gépkocsiján. A magyarellenességéről elhíresült képviselő erre reagálva dolgozott ki törvénytervezetet - ahogy ő írta - a magyar feliratok betiltására. Az Adevarul című lap szakértőktől is magyarázatot kért, hogyan ébreszthette fel a nacionalista indulatokat a rendőrautón szereplő magyar feliratról közölt fotó. Vasile Dancu szociológus, a PSD volt kisebbségügyi minisztere szerint azért tekintették sokan "sértésnek" a feliratot (amely egyébként a gépkocsi másik három oldalán románul olvasható), mert úgy vélték, egy "román jelképet" ért támadás, hiszen a rendvédelmi szerveket az állam egyik fontos jelképének tartják. Romániában a 2001-ben elfogadott közigazgatási törvény a közintézményeket kétnyelvű feliratozásra kötelezi azokon a településeken, ahol valamely kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.