Kultúra

Lótusznapok: a nyugalom szigete Szegeden + FOTÓK

Lótusznapok: a nyugalom szigete Szegeden + FOTÓK

2015. augusztus 1., szombat
Lótusznapok: a nyugalom szigete Szegeden + FOTÓK
lotusznapok08kf

Távol-keleti hangulat költözött Szeged oázisába, az egyetemi füvészkertbe. A hangulatot mától két napig az ázsiai kultúra uralja: a zene, a tánc, az ízek és természetesen az illatok is egy távoli izgalmas világ csodáit elevenítik meg a Tisza-parti város kertjében.

A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál ihletőjét, valamint a botanikus kert ritka ékességét, az indiai lótuszt ünneplik augusztus elején. Sajnos a kultikus növény nem tudott megbarátkozni az elmúlt hetek változékony időjárásával: a vízinövények még nem díszelegnek teljes pompájukban. Azt tudták, hogy a rózsaszín növény virágának átmérője egy kisebb pizza méretével is megegyezhet? És azt, hogy méterekkel a tavak mélyén ver gyökeret? Nem véletlen, hogy annyi országban tisztelik a számtalan formában felhasználható lótuszt, amelynek jellegzetes mintája a modern építészetben, a vallási irányzatokban és képzőművészeti alkotásokban is rendre felbukkan. A lótusznapok már nyolcadik alkalommal csábítja a Füvészkertbe a színtiszta nyugalomra vágyó szegedieket. A szintén szegedi Kung-fu Iskola tanítványai szinte a kezdetek óta részt vesznek a rendezvényen, sőt, áprilisban a Föld napja apropóján is találkozhattak velük a látogatók. Délelőtt a szabad ég alatt Tai Chi gyakorlatokkal mozgatták át a résztvevőket, ami egy Kínából származó harcművészeti, egészségmegőrző sorozat, majd az öt elemet tartalmazó Chi Kung színpadi bemutatót tartottak. A gyakorlatokat az iskola instruktor-tanítványaival együtt próbálhatták ki a mozdulatokat.

lotusznapok28kf

„Az vagy, amit megeszel” – vallja az Őrangyal Gasztroház, akik a krisna tudatos étkezés rejtelmeibe vezették el a füvészkert látogatóit. Az indiaiak tányérján csak nagyon ritkán látni húst, fűszeres ételeik ugyanakkor minden ízlelőbimbót megmozgatnak a szájban. Egyik jellegzetes főételük a szabdzsi (zöldséges ragu krumpliból, zöldbabból, borsóból, karfiolból és sárgarépából) csatnikkal, míg köretnek általában hinggel hintett és őrült borssal szórt rizst készítenek. Érdekesség, hogy Indiában nem használják sem a fokhagymát, sem pedig a gombát. Otthon is alkalmazható hasznos gyakorlatokkal engedte útjukra az érdeklődőket Kiss Mariann shiatsu terapeuta. A Karin Kalbanter-Wernicke, gyermek fizioterapeuta és férje, Thomas Wernicke, általános gyermekorvos által kidolgozott szamuráj shiatsu iskolai program egy masszázsfogásokból összeállított játékos gyakorlatsor a koncentrációs képesség javítása érdekében. Rendszeres alkalmazásával csökkenthető a stressz, javul a figyelem és leküzdhető a dolgozatoktól való félelem. A lótusznapok programsorozata nem ért véget a szombati nappal, a szervezők vasárnap is várnak minden érdeklődőt az újszegedi füvészkertbe.

A füvészkert hangulatát két napig az ázsiai kultúra uralja: a zene, a tánc, az ízek egy távoli izgalmas világ csodáit elevenítik meg.Hajtás után fotóözön: http://szegedma.hu/?p=556950

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.