/

Jubileumi halléfőző a Sárgán államalapításunk ünnepén

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

augusztus20_kohari01_gs

Idén is családok és baráti társaságok töltik meg a Sárgát augusztus 20-án, azaz a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandját a Maros-torkolattal szemben, ahol immár tizedjére halászléfőző versennyel ünneplik államalapításunkat.

„Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze!” – ez a mottója a Tisza-parti Szent István Népünnepélynek, a rendezvény évről-évre egyre több családot és baráti társaságot vonz a folyó partjára. A kezdeményezés létjogosultságát és sikerét jelzi, hogy 2009-ben 66 bográcsban főtt a hallé a Sárgán, 2013-ban már több mint 200 résztvevője volt a programnak, tavaly pedig már 234-en neveztek a versenyre, vagyis a Turi Imre mesterszakács elnökletével tevékenykedő zsűri ennyiféle halétket kóstolt végig az augusztus 20-i rendezvényen.

A program célja messze túlmutat egy főzőversenyen, ahogy Kohári Nándor szervező portálunknak elmondta, már a kezdetektől inkább egy találkozóként tekintenek a rendezvényre, hiszen a részvétel számít, illetve az, hogy mindenki jó hangulatban töltsön el egy tartalmas napot. Igaz, még nem zárult le a jelentkezés a versenyre, de már több mint 150-en regisztráltak, s akadnak olyan társaságok is, akik a jól megszokott helyükön szeretnének idén is főzni. Kohári megjegyezte, sok család és társaság az üdülőjében gyújt a bogrács alá, vagyis a ténylegesen regisztrálóknál jóval többen szoktak csatlakozni a népünnepélyhez.

Aki még hezitál, hogy elinduljon-e a rendhagyó főzőversenyen, íme néhány jó tanács Turi Imre mesterszakácstól, aki a tavalyi népünnepélyen azt hangsúlyozta, hogy a hagyományos hallé íze a hagymán, a són és a paprikán múlik, azon kívül semmi nem kell bele. A versenyen egyébként a halászlé színét is külön pontozzák, mellyel kapcsolatban elmondta, sokan elfelejtik, hogy a főzés végén, mielőtt leveszik a lángot egy kanál zsírt kell halászléhez adni, az oldja ki a paprika színét. Természetesen nemcsak halászlével lehet nevezni, külön kategóriában lehet indulni halpaprikással és sült halétkekkel is, minden az alkalmi és profi szakácsok fantáziájára van bízva.

Részletes program:

06.00-09.00: Horgászverseny felnőtt és ifjúsági kategóriákban.
09.00: Bográcsos halászléfőző verseny indulása, alapvetően Szeged Tápé, Petőfitelep városrészeinek és az üdülőtelep nyaralóinak részvételével.
12.00: Szent István napi áldás Száva Szabolcs tápéi plébános
12.30: Jó ebédhez szól a nóta: Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar műsora
13.00: Maroslelei Népdalkör lép fel
13.30: Mizsei-Gencel duó
14.15: Daily Swing Együttes
16.00: Díjkiosztó Arany, Ezüst és Bronz Bogrács Kupák, nagyszámú különdíj.
Műsorvezető és hal-sómen: Pleskonics András (Dr. Rock, Plesi) csak magyar zenékkel.

Augusztus 20-án immár tizedjére halászléfőző versennyel ünneplik államalapításunkat a Sárgán.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=560272

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 18.

Default thumbnail
Előző sztori

Több mint ezer határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében hétfőn

Default thumbnail
Következő sztori

Befejeződött a viharkárok felszámolása Csongrád megyében

Legutóbbi hasonló cikkek