Közélet

Hotelt nyitottam a kisszobában – az Airbnb Szegeden is megjelent

Hotelt nyitottam a kisszobában – az Airbnb Szegeden is megjelent

2015. augusztus 18., kedd
Hotelt nyitottam a kisszobában – az Airbnb Szegeden is megjelent
belvaros02_gs

Egyre többet hallunk a közösségi módon alapuló alkalmi lakáskiadásról. Az említett szolgáltatás legismertebb képviselőjének, az Airbnb-nek betiltását már több országban próbálták elérni, hazánkban pedig az adóhatóság mutat kiemelt érdeklődést iránta. Habár egyelőre még csak a fővárosi lakáspiacra gyakorolt jelentős hatást, de már Szegeden is több tucat lakástulajdonos feltöltötte szobáját, ingatlanát a nemzetközi honlapra.

Ami a taxisoknak az Uber, az a szállodatulajdonosoknak az Airbnb. A 2008-ban indult vállalkozás szolgáltatása 190 országban, 34 ezer településen elérhető, a kiadó helyek száma átlépte a másfél milliót – olvasható a cégről az angol Wikipédián. Budapesten jelentősen hozzájárult az albérleti árak növekedéséhez: miért adjunk ki valakinek egy lakást folyamatosan, ha ugyanazt a bevételt begyűjthetjük harmadannyi idő alatt is? Habár Szegeden egyelőre a fővárosi kínálat töredéke érhető el, de már nálunk is megjelent a szolgáltatás, elégedett belföldi és külföldi turisták értékeléseit láthatjuk az oldalon. Találtunk kanadait, britet, németet, franciát, horvátot, osztrákot, litvánt, izraelit, akik a szálláshely mellett gyakran a napfény városának látnivalóit is méltatták. A rendszer 81 szálláshelyet ajánl Szeged nevére keresve cikkünk megírásának pillanatában, azonban ezek egy része környékbeli, amibe az Airbnb beleérti Kiskunmajsát és Szabadkát is. Valójában Szegeden negyvenöt szálláshely található, ezek többsége a Belvároshoz, a vasútállomáshoz, autóbusz-állomáshoz köthető, habár az egyik kiadó a Víztorony tér melletti, Tarján városrészi lakását hirdeti „belvárostól pár perc járásra” lévőként, míg egy másik hirdető az Aquapolis közelében találhatóként, a valóságban a fürdőkomplexumtól mintegy 2,5 km távolságra elhelyezkedő ingatlanját.

airbnb1

A rendszer lehetőséget biztosít, hogy adott időpontra és utazólétszámra keressünk. Mi két fővel számoltunk, egy éjszakára hatezer forint alatt két szállást is találtunk, viszont 21 ezer forint felett már csak egyet. A képeket nézegetve úgy véljük, Budapesthez képest kevésbé jelent valódi differenciát az ár, néha az olcsóbb is lehet jobb. Úgy tapasztaltuk, a profik több lakást is hirdetnek, sőt megjelentek a különböző panziók, vendégházak is, így előnyükre fordítva a kollégáik által versenyrontónak titulált szolgáltatást. Az angol vagy magyar nyelvű leírásban feltüntetik nemcsak a lakás jellemzőit, hanem az ajánlott látnivalókat is. A fényképek és a térkép segítségével eldönthetjük, hogy szimpatikus-e az ingatlan belső tere, s megfelelő-e a környék is. A program feltünteti, hogy mely éjszakák szabadok, milyen plusz költségeket kell fizetni, például takarítást, idegenforgalmi adót. Fizetés az Airbnb rendszerén keresztül zajlik, hitelkártya vagy PayPal segítségével, ami védi az utazót, s egyben biztosítja a bevételt a cégnek (hasonlóan az Ebay, s részben a Vatera rendszeréhez). Aki belevágna nemcsak utazóként, hanem szálláskiadóként is, nem árt felkészülnie. A lakás felújítása, berendezése akár milliós költséget jelenthet, nem elég a hobbykertbe már nem való Lehel hűtő és a Videoton színes TV. A

NAV közleményben

hívta fel a figyelmet, hogy az Airbnb által történő alkalmi jellegű szolgáltatás turisztikai bérbeadásnak számít, amely után is adózni kell, sőt jegyzői engedély is szükséges. Ez esetben többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatunk.

Kis Péter András

, a NAV adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatorna mai adásában felhívta a figyelmet, az adóhatóság munkatársai próbavásárlásokat végeznek, próbaszolgáltatásokat vesznek igénybe, turistaként lakást vesznek ki, így ellenőrizve, hogy minden szabályszerűen zajlik-e – írta az MTI.

Habár egyelőre még csak a fővárosi lakáspiacra gyakorolt jelentős hatást, de már Szegeden is több tucat lakástulajdonos feltöltötte szobáját, ingatlanát a nemzetközi honlapra.http://szegedma.hu/?p=560407

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.