Hazatért Szerbiába a háborús bűncselekmények elkövetése miatt elítélt volt miniszterelnök-helyettes

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Börtönbüntetése kétharmadának letöltése után hazatért Szerbiába Nikola Sainovic volt szerb miniszterelnök-helyettes, akit súlyos háborús bűntények elkövetése miatt ítélt 18 év börtönbüntetésre a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) – közölte csütörtökre virradóra a belgrádi média.

Sainovic Svédországban töltötte börtönbüntetését, és éjfél előtt érkezett stockholmi járattal a belgrádi repülőtérre.

A híradások szerint Sainovic ügyvédje, Toma Fila azt mondta, hogy az NT méltányolta az elítélt jogi képviselőinek kérését, hogy engedje el büntetésének egyharmadát, és helyezze szabadlábra.

“Nem fogok hős szónoklatokat tartani, és nem fogom azt mondani, hogy nyugodtan alszom és tiszta a lelkiismeretem, mert senki se aludhat nyugodtan, aki háborún ment keresztül. És én keresztülmentem rajta. Nem vagyok bűnös, de felelősnek érzem magam” – mondta megérkezése után újságíróknak a volt belgrádi politikus.

A most 66 éves Nikola Sainovic a Milosevic-uralom bukása után másfél évvel, 2002. április 2-án adta fel magát a hágai törvényszéknek. A bíróság a Koszovó területén 1999 januárja és június közepe között elkövetett emberiesség elleni bűntények és a háború szabályainak és szokásainak megsértése miatt ítélte el 2009-ben első fokon 22 év, majd 2014-ben jogerősen 18 év szabadságvesztésre.

Sainovicot öt másik magas beosztású belgrádi politikai, katonai és rendőri vezetővel, köztük Milan Milutinovic volt szerb elnökkel együtt állították a vádlottak padjára a koszovói háború idején elkövetett háborús bűntények miatt. A vádpontok között polgári személyek meggyilkolása, nemi erőszak, erőszakos kitelepítés, települések módszeres lövetése is szerepelt. Milan Milutinovicot felmentették a vádak alól.

Az NT az esetek többségében a büntetés kétharmadának letöltése után szabadon engedi az elítélteket, ha úgy találja, hogy megbánást tanúsítottak és a börtönben nem volt rájuk panasz.

Előző sztori

Zsonglőrködés, beerpong verseny, utcaszínház – a civil falu és egyéb kiállítók programjai a SZIN-en + FOTÓK

Következő sztori

Ötödével csökkent a közbeszerzések száma az első félévben