Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Hamarosan megkezdődik a vita a kilenc évfolyamos iskolákról – Sipos Imre Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Megkezdõdött a tankönyvek kiszállítása az iskolákbaHárom éve még a fenntartás és átalakítás voltak a kulcsszavak a közoktatás intézményrendszerében, kevés szó esett eddig azonban a tartalmi megújításról, a versenyképes tudásról, az esélyteremtésről, valamint a hátránykompenzációról. Pedig ezek együttese adja a minőségi oktatás alappilléreit, melyek mentén eredményes lehet a köznevelés, s egyúttal a családok is segítséget kaphatnak – jelentette ki Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

A szakmai tanévnyitó konferenciasorozat szegedi állomásán Sipos Imre a köznevelés megerősítésének és lehetőségeinek eszközeit vette górcső alá, szót ejtve azokról a komplex fejlesztésekről, melyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közeljövőben kíván végrehajtani. A helyettes államtitkár az alapvető feladatok között említette az intézményrendszer átalakítását, a tartalomfejlesztést és utóbbival párhuzamosan egy új módszertan kidolgozását is.

“Óriási lemaradásban van a magyar közoktatás”, mármint a tananyagok és segédanyagok digitalizálása tekintetében, de az EMMI jelentős változtatásokat tervez a kerettantervek felülvizsgálatával, a Nemzeti Alaptanterv újragondolásával és a tankönyvfejlesztéssel. Az alaptanterveben új minimum követelményeket állítanának fel a diákoknak, illetve bevezetnék az iskolákban az USA-ban már sikeresen alkalmazott készségfejlesztő témaheteket, valamint – amely intézményekben biztosítani tudják -, az iskolai táboroztatást is. Az intézményrendszerek fejlesztésének keretében tornatermeket, iskolai uszodákat építenek ki 18 milliárd forintból, s a vidéki oktatási intézmények számítógépes állományát is felzárkóztatják a tervek szerint.

szakmai_tanevnyito03kf

Mint mondta, a köznevelés legégetőbb problémáját a végzettség nélküli iskolaelhagyás arányában látja, a számok tarthatatlanok.

Magyarországon a gimnazisták mintegy 10 százaléka hagyja el az iskolát érettségi nélkül, ez az arány a szakképzésben még magasabb.

Ugyancsak fontos változásként beszélt a kisgyermekkori nevelés kiterjesztéséről, idén szeptembertől ugyanis a három éves gyerekek számára már kötelező az óvodáztatás. Erre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Sok értéke van a magyar köznevelésnek, ezeket kell kiegészíteni – folytatta Sipos Imre, utalva ezzel az intézményekre szabott módszercsomagokra, melyekkel az élmény alapú tanulásnak szeretnének megágyazni. Ugyanakkor eloszlatta a pedagógusokban felmerülő kételyeket a kilenc évfolyamos általános iskoláról, ami szerinte a tartalmi megújulás lehetőségét vetíti előre a közoktatásban. Úgy fogalmazott, egyelőre csak szakmai vita szintjén kezelik a rendszer bevezetését, de

hamarosan megkezdődhet a társadalmi értekezés a kérdéskörben.

A kilenc évfolyamos iskolát az alsó tagozat megerősítésével képzelik el, vagyis 6 alsó és 3 felső osztályt indítanának az előzetes tervek szerint.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese az oktatási háttérintézmény profiltisztításáról, az egységes hálózatot alkotó pedagógiai oktatási központokról (POK) tett említést. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a pedagógiai szakmai szolgáltatások, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől pedig a tantárgygondozói, nemzetiségi köznevelési feladatok kerülnek át a hivatalhoz, melyben az év utolsó napján az Educatio Kft. is beolvad. A kormányhivatalokat a pedagógusok minősítési eljárása alól mentik fel, de ide kerül át a diplomás pályakövetési rendszer is.

szakmai_tanevnyito08kf

Csongrád megye tekintetében 7 tankerületet érint a Brassói Sándor által felvázolt változás, így a megyei intézményfenntartó központ a jövőben szorosan együttműködik a POK-kal. A tankerületekhez mintegy 109 intézmény tartozik, ezen belül 54 általános iskola, 9 gimnázium, 6 kollégium, 2 óvoda és több egyéb oktatási intézmény feladatellátásáért felel a Csongrád megyei Klik – tudtuk meg Plesovszkiné Ujfaluczki Judittól, a megyei tankerület vezetőjétől, aki azt is hozzátette, a pedagógusok közül egyre többen érzik a szakmai eljárások egységesülését. Felhívta a figyelmet arra is, a pletykákkal ellentétben nem csökkent a férőhelyek száma a tankerületben, sőt, a gimnáziumi férőhelyek bővültek is. Sikeres programjaik között tett említést az iskolagyümölcs és iskolatej programokról, a jelenleg is zajló zavartalan tankönyvellátásról, valamint a tanyakörzetes iskolabusz-rendszerükről.

Eddig a fenntartás és átalakítás voltak a kulcsszavak a közoktatásban, kevés szó esett a tartalmi megújításról.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=562213

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 25.

Egyetem

A járvány aspektusait vizsgálják az SZTE most kezdődött virtuális nyári egyetemén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A tudósok mellett érdeklődő laikusok is részt vehetnek a kurzuson.

Tovább olvasom

Egészség

A halálozások csökkentése érdekében fog össze a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A transzlációs medicina segítségével.

Tovább olvasom

Egyetem

Az SZTE kancellárja szerint meg kell erősíteni a közoktatást

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kevesen jelentkeztek egyetemre és főiskolára.

Tovább olvasom

Aktuál