Sport

Goran Ljubinkovic: a mentalitás miatt vesznek el a magyar tehetségek

 Goran Ljubinkovic: a mentalitás miatt vesznek el a magyar tehetségek

2015. augusztus 15., szombat
 Goran Ljubinkovic: a mentalitás miatt vesznek el a magyar tehetségek
Goran_Ljubonkovic

Utánpótlás-nevelésről készített interjút Goran Ljubinkoviccsal, a Grosics Akadémia trénerével Vitos György, a szegedi futball krónikása.

Sokszor és sokan vitatkoztunk már róla, mi lehet az alapvető differencia a messze földön híres szerb illetve a magyar utánpótlás labdarúgó-iskola között? Erről kérdeztem a napokban az első osztályú küzdelmekre készülő Grosics Akadémia U19-eseinek vezetőedzőjét,

Goran Ljubinkovicot

... - írja

Vitos György

a

honlapján közzétett cikkben

. A két ország utánpótlásműhelye közti különbségről újabb adalékot kaphattunk a júniusi U20-as világbajnokságon, amikor a Csongrád megyéből indult játékosokkal (

Forgács Dávid

,

Kecskés Ákos

,

Zsótér Donát

) megtűzdelt, egyébként ígéretes tehetségekből álló válogatottunk 120 perces óriási csatában maradt alul a szerbekkel szemben és déli szomszédaink ezután meg sem álltak a világbajnoki aranyig... Ezúttal tehát egy olyan szakembert kérdeztem, akinek jelentős tapasztalatai vannak mindkét ország up-nevelésében és jelenleg a Szeged 2011 testvércsapataival, a Grosics Akadémia U19-es, U17-es ill. U16-os korosztályaival az NB I-es bajnoki nyitányra készül!

Goran Ljubinkovic

közvetlen, életvidám stílusában készségesen állt rendelkezésemre, de azt azért megfigyelhettem, ha kell, kegyetlen is tud lenni az edzéseken, a meccseken, ennek ellenére az akadémisták tűzbe mennének érte! No meg a Szeged 2011 utánpótlásából meghívott négy legjobb játékos is,

Baráth Olivér

,

Danicsipak Norbert

,

Rozs Ádám

ill.

Vitos Gergő

egytől egyig a legnagyobb elismeréssel beszélt róla, ők a legutóbbi öt hétben több, mint 40 edzésen vettek rész nála, valamint kőkemény, magyar és román felnőttcsapatok elleni meccseken is szerepeltek. Meghallgatva a fiatal srácokat, egyöntetű volt a véleményük: a Goran Ljubinkovic és segítői által megkövetelt edzésmunka színvonala mind minőségben, mind mennyiségben valamennyiük előzetes várakozását alaposan felülmúlta... Nos, akkor vágjunk bele, nézzük, valójában ki is Goran Ljubinkovic?!

- Hol, melyik csapatnál kezdődött a futball-pályafutásod játékosként, majd edzőként?

- A nagy múltú szabadkai Spartak klubnál kezdődött a labdarúgó-pályafutásom. Felnőtt csapatban is pályára léptem, de egy sajnálatos sérülés miatt fel kellett hagynom a profi szintű labdarúgó karrierrel... Mivel fiatal koromban sérültem le, ezért már 21 évesen megkaptam az első utánpótlás korosztályomat (U10). Az FK Spartak mindegyik ifjúsági és serdülőcsapatával dolgozhattam.

- Hogyan és kinek a sugallatára kerültél a Grosics Gyula Akadémiára?

- 19 éve vagyok utánpótlás edző, ebből tíz évet a korosztályos válogatottnál dolgoztam, így a sport által rengeteg baráttal gazdagodtam. Egy közös ismerős révén jutottam

Adem Kapić

Sportigazgató úr látókörébe, szakmai előéletem pedig kielégítőnek bizonyult, ennek köszönhetően kerültem a Grosics Akadémia szakmai stábjához.

- Mik voltak a legelső tapasztalatok Gyulán a magyar és a messze földön híres szerb utánpótlás képzés különbségeiből fakadóan?

- Gyulán a Grosics Akadémián van egy korszerű, európai színvonalú, jól felszerelt létesítmény, minőségű pályákkal, valamint magas tudású edzők alkotják a szakmai stábot. Minden feltétel adott ami a sikerhez szükséges, de rengeteg munkával jár, hogy magasabb szintre kerüljünk és még eredményesebbé válhassunk! Csak halkan tenném hozzá: Szerbiában sajnos, nincs ehhez fogható infrastruktúra... A Szeged 2011 és a Grosics Akadémia alapvető politikája, hogy a fiatal játékosok minél hamarabb a felnőtt keretben találják magukat, ami egyáltalán nem könnyű helyzet, ezért a tanulási módszereken, az edzésfilozófián is változtatni kellett! Szerbiában viszont a fiatalok sokkal hamarabb válnak felnőtt játékosokká, mivel a csapatoknak nincs pénzük átigazolásokra, ezért az utánpótlásból merítenek játékosokat. Bátran állíthatom: technikailag és fizikailag nincs különbség magyar és szerb játékos között, ellenben a mentalitás okoz nagyobb gondot, ami miatt a magyar tehetség sokszor elveszik, egyszerűen elkallódik... A fenti tapasztalatok birtokában a Grosics Gyula Akadémián módosítottunk, módosítanunk kellett(!!) a filozófián és sokkal komplexebb edzéseket tervezünk, ahol leginkább mentálisan terheljük a játékosokat. A gondolkodási mód ezáltal fejleszthető.

- Jelenleg hogyan látod szakmailag a Grosics Akadémián a kiemelt csapataink: (U 19, U 17, U 15, U 14) helyzetét az I. ill. II. osztályú bajnokságokban?

- A tavalyi célokat részben sikerült megvalósítanunk. A három legidősebb korosztály bejutott az NB I-be. Az U15-U14 sajnos, az átszervezések miatt kiesett az első osztályból, mivel egységes NB I-et hozzott létre az MLSZ az U15 és U14-es korcsoportnál is. Így csak nyolc-nyolc csapat maradhatott bent a Keleti ill. Nyugati csoportból, célunk természetesen az, hogy esztendő múltával visszajussunk az NB I-be! Saját filozófiánk alapján építjük tovább a játék szisztémát. Jelenleg elsődleges célunk az, hogy az eredmény minőségi produkcióval jöjjön, és hogy bent maradjunk az első osztályban. Fegyelmezettebb és sokkal agresszívabb játékot várunk el minden korosztálytól!

- A közeli jövőre nézve... mennyire tartod elsődleges feladatnak a Grosics Akadémia és a "testvércsapat", a Szeged 2011 up-korosztályainak még eredményesebb szereplését, a két up-műhely munkájának összehangolását (pl. Laczkó János koordinátori szerepével!) a vadonatúj szegedi stadion 2016-os felépülése függvényében?

- Természetesen a Szeged 2011-gyel kitűnő a kapcsolatunk. Folyamatosan, egyre nagyobb perspektívában él az együttműködés a csapatok között, rendszeres szakmai konzultációkkal, edzőmeccsekkel fűszerezve, ráadásul segítünk egymásnak a játékospiacon!! Ezen felül pedig Laczkó János és szakmai stábja kapni fog két-három, a gondolkodásmódunkat tökéletesen képviselő szakembert is a minél hatékonyabb előrelépéshez! Amint a várva-várt vadonatúj szegedi stadion 2016-ra elkészül, nagyon nagy hasznára fog válni a Szeged 2011-Grosics Akadémia felnőtt és ifjúsági csapatainak, az egész Csongrád megyei labdarúgó-közösségnek, valamint Szeged polgárainak is! - zárta lelkesedéssel, amolyan igazi "szerbes fanatizmussal" a nyilatkozatát Goran Ljubinkovic. Szívből kívánjuk, egytől egyig váljon valóra a szimpatikus vezetőedző összes elképzelése, mert ebből - mi, magyar drukkerek, vezetők és játékosok - kizárólag csak profitálhatunk! Nem kevesebb, mint szeretett sportágunk és gyermekeink eredményes futballjövője a tét...

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.