Sport

Futsal: a fiatalokat segítené a Szegedre visszatérő Dürgő Péter

Futsal: a fiatalokat segítené a Szegedre visszatérő Dürgő Péter

2015. augusztus 18., kedd
Futsal: a fiatalokat segítené a Szegedre visszatérő Dürgő Péter
utc_aramis30_gs

Tavaly júliusban igazolt a honi futsal egyik legpatinásabb együtteséhez, a Győri ETO-hoz az addig az UTC-t erősítő Dürgő Péter, akinek tavaszát sérülés is nehezítette. Idény nyáron azonban visszatér Szegedre, és az NB II-ben szereplő SZTE EHÖK SE fiataljait segítené megszerzett tudásával, mind e mellett a nagypályás labdarúgást is folytatná az egyetemisták frissen kinevezett pályaedzője.

Tavaly nyáron

került a bajnoki címvédő Rába ETO-hoz

az UTC futsalosa,

Dürgő Péter

: a játékos végül januárban váltott, és a Haladáshoz került, ahol azonban egy sajnálatos sérülés is hátráltatta, végül pedig a hazatérés mellett döntött, így az SZTE EHÖK SE megüresedett vezetőedzői posztját betöltő

Makra Zsolt

mellett

a pályaedzői feladatokat látja majd el

a jövőben. „Sajnos szétszakadt a combom még március legelején Szombathelyen, e miatt pedig még most sem tudok játszani. Mikor visszajöttem, beszéltem

Erhardt Szilárddal

, akivel nagyon jóban vagyok, és végül arra jutottunk, hogy ez lesz talán a legjobb megoldás, hogy Makra Zsolt lesz a vezetőedző, én pedig pályaedzőként segítem őt. Biztos, hogy egy nagyon nehéz feladat lesz, hiszen csak 27 éves vagyok, szeretnék még pár évet játszani, ezért nem szerettem volna edző lenni, de ez is egy nagyon szép és nemes feladat. Bízom benne, hogy Makra Zsolttal meg tudjuk ezt oldani, nagyon sok fiatal játékos van, akivel már utánpótlásban, U-17-ben, de van, aki már U15-ben is játékosom volt. Szeretnék neki átadni nekik abból valamit, amit futsalnak neveznek” – fogalmazott portálunk érdeklődésére Dürgő Péter, aki nem először vállal szerepet a pálya mellett, hiszen az UTC U19-es csapatával például bajnoki címet is nyert korábban.

A koncentrációban kell javulni

Az egyetemisták augusztus harmadikán kezdték meg a felkészülést a következő bajnokságra, az eddig eltelt két hétről Dürgő Péter elmondta, egyelőre az a munka, amit Makra Zsolttal közösen kitaláltak, még sok a fiúknak. „Látszódik edzésen is, hogy nagyon hamar elfáradnak, most ömlesztve kapnak nagyon sok mindent, támadásvezetéseket, szögletvariációkat, nagyon sok mindent tanulnak. Látszik rajtuk, hogy nagyon elfáradnak az edzéseken, főleg fejben, hiszen tudjuk, hogy mindannyian nagypályáznak e mellett. Erőnléti problémák nem nagyon lesznek, inkább a taktikai dolgokat szeretnénk megtanítani, az viszont látszódik, hogy az edzés hatvanadik percében már fáradtabbak a játékosok. Ez Magyarországon probléma is, hogy egy futsalos koncentrációja nem olyan, mint egy külföldi játékosé. Ugyanakkor én bízom benne, hogy ahogy végezzük a dolgunkat, ezeket el fogjuk tudni tüntetni” – részletezte a megkezdett munka kezdeti fázisát Dürgő Péter.

utc_csomor13_gs_durgo_peter

A szegedi futsalos úgy látja, a koncentráció hiányában közrejátszhat az is, hogy kevesen vannak azok, akik profi futsalosok lehetnek, de véleménye szerint Magyarországon ez nem csak a futsalosoknál vehető észre, hanem a nagypályás focinál is. „Látszódik az, hogy a játékosok nem tudnak 40, vagy 90 percig végig koncentrálni egy mérkőzésre. Én olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy Győrben top játékosok mellett készülhettem, láttam, hogy ők hogy viszonyulnak csak egy edzéshez. Kiemelném például Juanrát, de Dróth Zoliék is ugyan ilyenek, úgy mentek ki az edzésre, hogy az a másfél óra az tényleg 110% volt. Ott nem volt bohóckodás, hanem az a másfél óra az top, ott maximális koncentrációt nyújtottak. Ez is óriási különbség, csak sajnos ez utánpótlás szinten is észrevehető. Az a baj, hogy egy edzőnek nagyon sokat kell azzal foglalkoznia, hogy a gyerekre szóljon, hogy figyeljen oda, erre pedig nagyon sok energia elmegy az edzők részéről” – tette hozzá Dürgő Péter. A Szegedre visszatért játékos a magyarországi futsal top klubjánál, a Győrnél és a Szombathelynél töltött időszakról elmondta, amikor innen elment, akkor úgy érezte, hogy nagyon picivel állt a nulla fölött a tekintetben, amit a futsalról tudott, szűk egy év alatt viszont rengeteg dolgot tanult. „Ebből én rengeteget tanultam. Bár nem sikerült túl jól ez az év, ha a játékos pályafutásomat nézzük, a sérülések mellett voltak egyéb nehezítő dolgok is, de csak pozitív dologként tudom említeni azt, hogy mennyi mindent megtanulhattam ott erről a játékról. Azt mondom, hogy most már olyan tudás van a kezemben, amit nem fognak elvenni. Nagyon szeretném ezt a tudást azoknak a fiataloknak átadni, akik komolyan gondolják a futsalt, mert csak így tudnak előrelépni ők is, ha ezt tudják, amit nekem is megtanítottak” – mondta el terveivel kapcsolatban Dürgő Péter.

A nagypályás focitól sem távolodik el

A játékos a kispályás foci mellett a nagypályán is visszatérne a Csongrád megyei futballéletbe: a nyáron az Ásotthalom csapatához igazolt Dürgő Péter. „Nagyon bízom benne, hogy egy hónapon belül már el tudok kezdeni játszani, még most fáj egy kicsit a combom, most megyek majd vissza ultrahangra, ahol ránéznek, hogy teljesen gyógyult-e. Mindig ezt mondtam, mikor elmentem, annyira nem fog hiányozni a nagypálya. De az alatt a fél év alatt, amíg Győrben profiskodtam, rájöttem, hogy csak az életem része volt mindig is, utánpótlás korom óta focizok nagypályán. Magamnak is hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem hiányzik már. Ha tudnám itt is úgy csinálni, hogy csak a futsalra koncentrálhatok, akkor azt választanám, de így, hogy Szegeden gyerekcipőben jár ez a dolog, így csinálom a nagypályát is, mert azért hiányzott nekem” – nyilatkozta nagypályás terveiről kapcsolatban Dürgő Péter.

Egy év elteltével visszatér Szegedre Dürgő Péter, aki az SZTE EHÖK SE pályaedzője lesz, e mellett pedig a nagypályás futballtól sem távolodik el. KLIKK:http://szegedma.hu/?p=560377

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.