Csillapított forgalmú övezetek kialakítása Kecskés- és Béketelepen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata két új 30-as övezetet alakít ki a következő hetekben Kecskés- és Béketelepen. A forgalmi rend megváltoztatásának célja az utcák lakóinak védelme a közlekedés veszélyeitől, valamint a zaj- és légszennyezés csökkentése.

Az Önkormányzat nyugat-európai tapasztalatok alapján már több mint egy évtizede tudatosan jelöl ki forgalomcsillapított övezeteket – harminc kilométer per órás sebességkorlátozású „Tempo 30-as zónákat.”

Szeged közlekedésfejlesztési koncepciója kiemelten kezeli az újabb övezetek kijelölését azzal a távlati céllal, hogy – a közforgalmú közlekedési eszközök útvonalai, főutak és gyűjtő utak kivételével – Szeged város valamennyi lakóövezetét egységes, forgalom-csillapított övezeti szabályozás alá vonja. A koncepcióval összhangban az elmúlt években jelentősen bővült a csillapított forgalmú övezetek száma, 2012-ben 3, 2014-ben pedig 7 övezetet alakítottak ki.

Most két területen bővül a 30-as zóna: Kecskéstelepen (Szabadkai út, Szabó János u., beépítési határ, Kiserdő sor, Kénytelen sor által határolt terület)
Béketelepen (Zsámbok-Réti sor, Nagyszombati u., Régi Posta út, Tapolcsányi u. által határolt terület).

A két zóna kivitelezése 2,9 millió forintba kerül és szeptember elejéig készül el. Fontos változás a közlekedők számára, hogy az övezeteken belül valamennyi utca egyenrangúvá válik – a korábbi alá-fölérendeltségi viszonyok helyett a jobbkéz-szabály az irányadó – így a kezdeti időkben fokozott körültekintéssel célszerű vezetniük. Az övezetek határain és belső csomópontjaiban három hónapig figyelmeztető táblák hívják fel a közlekedők figyelmét a változásokra, az elsőbbségi viszonyok megváltozására. A táblázás mellett a zónahatárokon az útburkolatra festett „TEMPO 30” jelzés is felhívja a közlekedők figyelmét, hogy csillapított forgalmú övezethez érkeznek.

Előző sztori

A Földművelésügyi Minisztérium támogatja az agrár-felsőoktatás átalakítását

Következő sztori

Hőség – Péntektől hőségriadót rendel el az országos tisztifőorvos (FRISSÍTVE)